donderdag, oktober 22, 2020
Home Knokke-Heist Al meer dan 1000 interventies door najaarsstorm Odette

Al meer dan 1000 interventies door najaarsstorm Odette

Odette, de eerste najaarsstorm van het jaar, is niet bepaald een doetje: veel regen en vooral hevige windstoten hebben heel wat schade gemaakt aan onze kust. In Zeebrugge is zelfs een windstoot gemeten van 115 km per uur, in Koksijde van 108 km per uur.  “Op veel plaatsen viel 15 tot zelfs 45 liter per vierkante meter neerslag. Dat is zoveel als er normaal valt op 3 weken tijd”, vertelt weerman Frank Deboosere. “Ook volgende nacht verwachten we trouwens veel regen en dus kans op wateroverlast.”

De Brandweer Zone 1, waar we met de Zwinregio onder vallen, maakt gewag van meer dan 1000 interventies. “Recordcijfers”, klinkt het daar. De meldingen voor stormschade in Knokke-Heist gaan voornamelijk over omgewaaide bomen en afgekraakte takken – “massaal veel”, klinkt het bij Brandweer Zone 1. “Dat komt omdat de bomen nog in blad staan”, legt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek uit. “Door de combinatie van regenval en rukwinden, vallen die makkelijker om.”

Verder waren er ook heel wat oproepen over wegwaaiende dakbedekking op appartementsgebouwen en caravans, gesneuvelde winkelruiten, weggewaaide terrassen en omgevallen wegsignalisatie. In de haven van Blankenberge is vannacht ook een ponton met meer dan twintig boten losgeslagen. Er wordt momenteel nog hard gewerkt om dat te beveiligen.

1722

En het is nog niet afgelopen voor de brandweer. “We verwachten nog heel wat meldingen nu het licht is”, denkt Louagie. Eenzelfde geluid bij Brandweer Zone 1: “Even was het rustig rond 5 uur vannacht, maar nu komen de meldingen weer volop binnen.”

Voor niet-dringende schademeldingen is het nummer 1722 geactiveerd. Dat leverde vannacht even problemen op. “Daar kwamen oproepen van de hele provincie binnen, waardoor het nummer een tijdlang niet bereikbaar was”, zegt Louagie van brandweerzone Westhoek. “Wij hebben dat opgelost door een eigen telefoonnummer aan te bieden.”

Nog meer wind en regen

Vandaag blijft het overwegend zwaarbewolkt met perioden van regen of stevige buien, mogelijk met onweer. Het blijft ook nog een hele tijd krachtig waaien, zeker aan zee: daar worden nog windstoten tot 110 km/u verwacht.

Komende nacht gaat het vanaf het noordoosten flink regenen. Er waait een meestal matige noordwestenwind en over het oostelijk deel van het land wordt hij geleidelijk zwak. Maar aan de kust is de wind nog krachtig tot zeer krachtig uit noordnoordwest met rukwinden tot 70 à 80 km/u.

Zondag begint de dag nog met regen en veel wind over het westen. In de namiddag verwacht het KMI enkel nog maar een paar lokale buitjes, vooral dan in het westen en verschijnen er ook enkele opklaringen.

- Advertisment -

Lees ook dit

De M921 Lobelia is terug thuis

Het schip is na twee maanden terug van een oefening in de Middellandse Zee. De Belgische marine nam er deel aan een...

Nachtwinkels moeten rekken met alcoholische dranken afsluiten

Vanaf dit weekend moeten alle winkels in Knokke-Heist en er buiten, die na 20 uur nog open zijn, de rekken met alcoholische...

Strikte handhaving in Knokke-Heist en Damme

Ondanks de strengere coronamaatregelen die sinds maandag 19 oktober 2020 van kracht zijn, stelt het gemeentebestuur vast dat nog niet alle inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers deze...

Geen Spruitjesfestival dit jaar

Na de extra maatregelen die werden genomen op federaal niveau, heeft ook het gemeentebestuur in overleg met de veiligheidscel extra beslissingen genomen...

Recente reactie van onze lezers