zondag, april 21, 2024
HomeHaven / ZeebruggeOmmezwaai in Zeebrugge: 72 Havenarbeiders Verliezen Vaste Plek bij Cosco, maar Kansen...

Ommezwaai in Zeebrugge: 72 Havenarbeiders Verliezen Vaste Plek bij Cosco, maar Kansen Blijven

In de dynamische haven van Zeebrugge staan 72 havenarbeiders van containerbedrijf Cosco voor een onzekere toekomst. Door een recente afname in de containerhandel, veroorzaakt door de economische crisis, heeft Cosco een reorganisatie aangekondigd. Deze verschuiving betekent het verlies van hun vaste werkplek bij Cosco, maar er is hoop aan de horizon.

De impact van de economische crisis op de havenactiviteiten van Zeebrugge is niet te onderschatten. Cosco, een van de prominente spelers in de containerhandel, ondervindt een significante daling in de handel, wat leidt tot onvermijdelijke veranderingen in het personeelsbestand.

Dit jaar alleen al heeft Cosco haar aantal vaste havenarbeiders gereduceerd van 270 naar slechts 100. Deze vermindering volgt op een eerdere reductie afgelopen zomer, waarbij 40 werknemers hun vaste plek verloren. De huidige sanering raakt nog eens 72 arbeiders, die hun vaste werkrooster en zekerheid bij Cosco zien verdwijnen.

Desondanks biedt de arbeidsmarkt in Zeebrugge een zilveren randje. Bij ICO, een andere grote speler in de haven, heerst er een dagelijks tekort aan ongeveer 100 tot soms 200 havenarbeiders. Dit opent deuren voor de getroffen Cosco-arbeiders om elders in de haven aan de slag te gaan. Velen van hen hebben al de mogelijkheid gekregen om bij andere bedrijven te werken, vaak met de belofte van een vaste plek en een stabiel werkrooster.

Hoewel de huidige economische uitdagingen een onmiskenbare invloed hebben op de werkgelegenheid in de haven van Zeebrugge, is er ook een veerkracht te zien in de arbeidsmarkt. De betrokken havenarbeiders staan voor een periode van aanpassing en onzekerheid, maar er liggen ook nieuwe kansen en mogelijkheden in het verschiet.