10.4 C
Knokke-Heist

Omstreden Jef Elbers voerde actie in de Lidl

Jef Elbers is een Vlaams protestzanger, scenarioschrijver en Vlaams-nationalistisch politiek activist. Hij werkte ook freelance als schrijver van reclame- en opleidingsfilms voor bedrijven en woont al een tijdje in Knokke-Heist.

Elbers was ook jarenlang bestuurslid binnen de toenmalige BRT.  In maart 2021 werd Elbers, opnieuw door het Vlaams Belang, voorgedragen om als bestuurder in het Vlaams Audiovisueel Fonds te gaan zetelen. Na een artikel in De Standaard dat controversiële opinies van Elbers oprakelde, die hij telefonisch bevestigde, werd de voordracht het voorwerp van een heuse mediastorm. In het bijzonder zijn homofobe uitspraken botsten op kritiek.

Onder meer Kenneth Taylor, voorzitter van het VAF, liet verstaan dat de uitspraken van Elbers totaal onaanvaardbaar waren en noemde de voordracht een “blaam voor de hele sector”.Op 15 maart besliste de voorzitter van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken, de kandidatuur in te trekken “met gemengde gevoelens, en niet omwille van de uitspraken” over de LGBTQ-gemeenschap. De partij had zich eerder al gedistantieerd van die uitspraken en dat deed Van Grieken opnieuw.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 hier in Knokke-Heist, verklaarde Elbers als kandidaat op een onverkiesbare plaats op de Vlaams Belang-lijst: ,,Knokke-Heist is een toeristische gemeente. Wij zijn er ons dan ook ten volle bewust van dat er hier een grote kolonie anderstaligen verblijft. Knokke-Heist kan echter geen faciliteitengemeente zijn. Gastvrijheid en hoffelijkheid zijn niet hetzelfde als commerciële slaafsheid. Allicht moet je de actie van Jef Elbers in de Lidl van onze deelgemeente Heist kaderen in deze denkpiste. Op sociale media maakt het TikTok filmpje alvast heel wat los. “Vrije meningsuiting is natuurlijk belangrijk en moet kunnen. Maar beschadigen van andermans eigendom valt niet goed te praten”, klinkt het bij enkel getuigen in de Lidl. Tijdens zijn actie besmeurde Elbers een rek met Nederlandse koffie van Douwe Egberts en ramde deze ook tegen de grond. “Het Humorfestival bestaat dus nog in Knokke-Heist”, tweet professor en Vlaams Nationalist Hendrik Vuye. De actie lijkt dus eigenlijk ook niet bij de Vlaamse beweging in goede aarde te vallen.

3 REACTIES

  1. De man is jaren achter , het gebruik van Frans is zeer veel minder dan enkele jaren terug , Engels is alomtegenwoordig in ons taalgebruik tot de “ kids” OMG naar school te brengen , invitaties voor allerhande evenementen en openingen van hotels tot het aanbieden van vastgoed door immo kantoren

  2. Ik merk op dat zijn Nederlands niet zo goed is. Zou dat kunnen dat hij Franstalig is geweest en zich nu bekeerd heeft ? En zoals je ziet in het filmpje is het iemand die graag de inboedel van iemand anders kapot maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen