Home Zwinregio Onderhoudswerken op de Expresweg (N31)

Onderhoudswerken op de Expresweg (N31)

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewestwegen, autosnelwegen en fietspaden, start vanaf begin maart 2021 met een grondig onderhoud van de Expresweg (N31) in Brugge. De werken duren volgens de huidige planning tot het najaar van 2021.

De onderhoudswerken gebeuren in verschillende fases om hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Tijdens de werken blijft de Expresweg in beide richtingen open voor verkeer, maar dit verloopt over versmalde rijstroken. Het vrachtverkeer van en naar de haven van Zeebrugge wordt omgeleid via Maldegem en Aalter (zie plan omleiding in bijlage onderaan).   

Grondig onderhoud noodzakelijk

De Expresweg in Brugge is toe aan vernieuwing. Wegen en Verkeer vernieuwt in 2021 op verschillende plaatsen het volledige wegdek van de gewestweg. Er worden ook twee bruggen gerenoveerd, die over de Oostendse Steenweg (N9) en de Millebrug over Waggelwater. 

Werken in verschillende fases

Om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, wordt het onderhoud opgesplitst in verschillende fases:

●    Fase 1: Van begin maart tot mei wordt de weghelft richting kust aangepakt, tussen de brug over Waggelwater en de Blankenbergse Steenweg (N371). Tijdens deze periode zal er een beperkte wegcapaciteit zijn van 1 rijstrook per rijrichting.

●    Fase 2: Zodra de ene weghelft klaar is, starten de werken op de weghelft richting E40, ook tussen Waggelwater en de Blankenbergse Steenweg. Tijdens deze tweede fase zal er 1 rijstrook richting E40 beschikbaar zijn en 2 rijstroken richting Zeebrugge. 

●    In het najaar wordt er ook gewerkt ter hoogte van de Koningin Astridlaan. Een concrete timing voor deze ingrepen is er nog niet. 

Eerste fase werken start begin maart

Vanaf zondag 28 februari start de aannemer met plaatselijke herstellingswerken en de aanleg van doorsteken in de middenberm. Dat zijn plaatsen waar het verkeer over de middenberm naar de andere weghelft wordt geleid. Tijdens die werken wordt 1 rijstrook in beide rijrichtingen ingenomen maar deze hinder blijft beperkt tot de daluren, wanneer er minder verkeer is. De echte onderhoudswerken starten vanaf maandag 8 maart. 

Grotere verkeershinder vanaf 8 maart

Versmalde rijstroken in beide richtingen
Tijdens de werken blijft de Expresweg in beide richtingen open voor verkeer. Wanneer er op de ene weghelft gewerkt wordt, rijdt al het verkeer op de andere weghelft over versmalde rijstroken en geldt er een snelheidsbeperking van 50 km/u.

Op- en afritten van de Expresweg afgesloten
Tijdens de eerste fase van de werken (begin maart – begin mei) worden enkele op- en afritten van de Expresweg richting kust afgesloten (zie plan Brugge_fase1 in bijlage onderaan). 

●    De oprit aan de Blankenbergse Steenweg (N371) richting kust blijft altijd geopend.
●    De oprit aan de Oostendse Steenweg (N9) richting kust wordt afgesloten.
●    De afrit aan de Oostendse Steenweg en de afrit aan de Blankenbergse Steenweg richting kust zijn afwisselend afgesloten. Er is dus altijd één van deze afritten geopend. 
●    Alle op- én afritten van de weghelft richting E40 zijn geopend. 

Volgens de huidige planning start de tweede fase van de werken in mei 2021. Meer informatie over fase 2 volgt later. 

Meer weten?

De laatste informatie over de werken vindt u  op www.wegenenverkeer.be/werken/onderhoudswerken-op-de-expresweg.

Hebt u vragen over de werken? Contacteer het Agentschap Wegen en Verkeer via bereikbaarheidsadviseur.wvl@wegenenverkeer.be.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers