18.9 C
Knokke-Heist

Ontdek de ontwakende natuur tijdens spectaculaire lentewandeling in De Zwinduinen

Op zondagmiddag 12 maart 2023 zal Natuurexploratie wederom een natuurwandeling organiseren in het Vlaams natuurreservaat De Zwinduinen. Ondanks het onvoorspelbare weer en de lage temperaturen van de afgelopen dagen, zijn de deelnemers zeer benieuwd naar de voorjaarsverschijnselen die zij zullen tegenkomen.

De eerste voorjaarsbloeiers hebben hun kleurrijke bloemen al geopend, zoals de zandhoornbloem, gewone en vogelmuur, speenkruid, vroegeling, kleine veldkers en klimopereprijs. Bij zonnig weer zullen ook de eerste insecten tevoorschijn komen, vooral hommelkoninginnen en mogelijk enkele zweefvliegen- en vlindersoorten, zoals de dagpauwoog en de zeldzame kleine vos.

De vroege lente is ook een ideale tijd om vogelsoorten te observeren in het duin en duinbos. Bij het ontbreken van bladeren aan de bomen is het gemakkelijker om spechten te zien en te horen, terwijl andere vogels hun territorium afbakenen met hun zang, zoals de roodborst, winterkoning, zanglijster, kool- en pimpelmees. Mogelijke vroege zomergasten en doortrekkers zoals de boomleeuwerik, roodborsttapuit en witte kwikstaart kunnen ook in het gebied worden gespot.

Deelnemers hebben ook een grote kans om roofvogels als de buizerd en sperwer te zien, die in het prachtige duingebied vertoeven en broeden. Bij het schijnen van de zon kunnen de buizerds hun balts aanvatten en het lentegevoel krijgen.

Als de nachten niet te koud zijn, kunnen de gewone pad en bruine kikker worden waargenomen in en rond de poelen, waar ze hun paring en het leggen van dril starten bij gunstige weersomstandigheden. De natuur ontwaakt in deze periode uit haar winterslaap!

De afspraak is om 14:00 uur op het Oosthoekplein in Knokke-Het Zoute. Verrekijkers en eventueel een loep worden aanbevolen. Bij vochtig winter- en voorjaarsweer zijn laarzen noodzakelijk.

De organisatie wordt verzorgd door Natuurexploratie (www.natuurexploratie.be) en de gids voor deze wandeling is Patrick Demaecker, te bereiken op T 050 51 91 01 of 0475 40 79 29.

Voorinschrijving is vereist uiterlijk om 11 uur op de dag van de wandeling via de website www.natuurexploratie.be. Leden van Natuurexploratie kunnen gratis deelnemen, terwijl andere deelnemers €2,50 of maximaal €5,00 per gezin moeten betalen. Kinderen onder de 12 jaar kunnen gratis deelnemen. Voor niet-leden is voorafbetaling van de deelnameprijs via bankoverschrijving verplicht (zie website voor meer informatie).

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen