17.6 C
Knokke-Heist

Ontdekkingstocht Door de Orchideeënpracht van Vlaamse Duinen

Op zondag 4 juni 2023 transformeert de gewoonlijke rust van de Zwinduinen en Groenpleinduinen in Vlaanderen tot een levendig natuurspektakel. Natuurexploratie nodigt u uit voor een unieke natuurwandeling door deze schitterende natuurgebieden. Vanaf 14 uur kunnen natuurliefhebbers zich verzamelen aan het Oosthoekplein in Knokke-Het Zoute, waar de ontdekkingsreis van de lente in volle bloei begint.

Deze gebieden zijn niet enkel een toevluchtsoord voor flora en fauna, maar ook een bron van onderzoek en studie. Het mozaïek van droge en vochtige duingraslanden, duinpoelen, duinbos en duinstruweel huisvesten een ongeëvenaarde biodiversiteit.

De vochtige duingraslanden, een thuishaven voor soorten als watermunt, wolfspoot, gewone brunel, en stijve ogentroost, ontluiken in deze tijd van het jaar met diverse soorten orchideeën. Rietorchis en gevlekte rietorchis voegen kleur toe aan het groene tapijt van de duinen. Het is de veelzijdigheid van de duinpoelen en de duingraslanden die bijdragen aan een uitbundige variëteit aan orchideeën.

In contrast, de buitenduinen zijn droger, maar zijn niet minder rijk aan biodiversiteit met soorten als geel walstro, muurpeper, akkerhoornbloem, kandelaartje, walstrobremraap en groot duinsterretjesmos.

Maar planten zijn niet de enige protagonisten van deze natuurlijke symfonie. Tijdens de wandeling worden deelnemers getrakteerd op het gezang van vogels en de aanwezigheid van insecten. Een bijzondere vermelding verdient de blauwe duinsprinkhaan, de basterdzandloopkever en de vele soorten vlinders, waaronder het schitterende Icarusblauwtje.

De rol van grote grazers zoals Konik, Schotse hooglander, Shetlandpony of duingeit, die zorgen voor een grotere biodiversiteit en helpen bij het beheer van het duingebied, mag niet over het hoofd worden gezien.

Voor deze boeiende tocht door de natuur raden de organisatoren aan om een verrekijker en eventueel een loep mee te nemen. Voorinschrijving is verplicht en kan via www.natuurexploratie.be. Wat er verder op de agenda staat na deze natuurwandeling, blijft een verrassing.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen