HomeKnokke-HeistOnveilige toestanden in de Heistlaan en Westkapellestraat

Onveilige toestanden in de Heistlaan en Westkapellestraat

Vlaanderen en Provincie beloven al weken er iets aan te doen

Wat is het goeie evenwicht tussen natuurbeleving, een veilig fiets- en rijgevoel en goed onderhouden bermen?

Die vraag stellen heel wat inwoners, fietsers en automobilisten zich langs de fietspaden van de Heistlaan en Westkapellestraat of aan het schapenpad in Knokke-Heist. Het onkruid en het gras is zo  hoog is opgeschoten dat het amper nog veilig is voor fietsers en andere verkeersdeelnemers. Elk jaar worden de diensten van Wegen en Verkeer er op gewezen. Maar het lijkt wel of de Vlaamse Overheid en de Provincie dit niet willen toevoegen op hun lijst van te onderhouden wegen en paden.

 Door het overwoekerende onkruid is het fietspaden smaller en kun je niet meer naast elkaar rijden. In de bochten is het zicht op tegenliggers dan weer niet optimaal, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. De reflectoren aan beide kanten van het fietspad zijn op vele plaatsen niet meer zichtbaar door het onkruid. En de vraag is inderdaad wat de perfecte match is tussen veilig fietsen en een mooie natuurbeleving. Maar de veiligheid moet volgens de gebruikers wel primeren. Een aantal inwoners zouden ook de gemeente gevraagd hebben om tussen te komen.

5 REACTIES

 1. Als het echt onveilig wordt dient er uiteraard worden ingegrepen, wel denk ik dat men eerst de planten die men verkeerdelijk onkruid noemt, eerst hun zaadjes wil laten ‘uitstrooien’ voor een nieuwe generatie…
  Er zou moeten over nagedacht worden dat zeker de fietspaden bij aanleg gewoon niet kunnen overwoekerd worden door wilde planten.

  • Volledig mee akkoord beste Keerlin. Het is wel goed dat “insectenminnende” planten kunnen zorgen voor hun nageslacht maar ze mogen de fietspaden niet overwoekeren. Wat aangelegd wordt als straat, baan, fietspad of voetpad moet ook onderhouden worden en liefst door mensen die iets van planten kennen. Een aantal jaren geleden “snoeide” men de de bomen in het parkje aan het Visserskruis in Zeebrugge. In plaats van snoeien zaagde men ze gewoon middendoor wat meer op kaalslag leek. Het resultaat is prachtig! Het is precies een parkje vol dode bomen. Deze snoeiers wisten zeker van geen wanten!! Het parkje is nu een doorn in menig oog. Dat er eens enkele dode bomen in staan kan goed zijn voor insectenetende vogels of spechten maar tientallen?? Als de wortels wegrotten kunnen ze zelfs een gevaar opleveren bij stormwind. In hun val sleuren ze de nog levende bomen mee en kunnen ze nog op iemand terechtkomen met alle gevolgen van dien want er zijn daar ook wandelpaden om al dat “moois” te bezichtigen.

   • Het is een schande hoe men dit kleine bosje heeft vernield door verkeerd te snoeien. Reeds JAREN ligt het er zo bij. Niemand van Stad Brugge trekt het zich aan, en al helemaal de groendienst niet.
    Maar ja, Zeebrugge is de Markt of het Zand of de Burg niet. dus het steekt blijkbaar niet zo nauw.
    Ik heb hierover de bevoegde schepen van Brugge , Van Volcem recent aangeschreven.
    Zij zou het eens laten bekijken !

  • De planten hebben alle gelegenheid om hun zaadjes rond te strooien. Een halve meter gras en onkruid afrijden langs de beide kanten van de fietspaden zal daar geen enkele invloed op hebben. het is gewoon laakbaar dat de Vlaamse overheid, maar ook de gemeenten hierin door het groene gedachtengoed of door nalatigheid hun verantwoordelijkheid niet opneme: natuur is mooi, maar als men iedereen op de fiets wil moet men wel zorgen dat het veilig en comfortabel kan.

 2. In de Westkapellestraat richting Westkapelle zijn er ook veel niveauverschillen tussen de betonnen platen. Ook op het einde thv “Molenhoek” liggen er kiezeltjes op het fietspad vanop de opritten.
  In de Knokkestraat is het al jaren dat thv Asterstraat en Haagwinde de hagen van de huizen veel te ver over het fietspad hangen en 40cm voorbij de perceelsgrens komen. Het is al jaren dat gevraagd wordt om de eigenaars aan te manen om meer en beter te snoeien maar helaas.
  In de Kalvekeetdijk lag tot vorige week aangedroogde modder op het fietspad thv de automatenshop. Dit veroorzaakt door de klanten die met hun auto over het fietspad rijden om zo niet in de regen te moeten staan.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers