vrijdag, april 19, 2024
HomeCultuurOnze deelgemeente Heist wordt weer de ultieme hotspot voor cartoonliefhebbers!

Onze deelgemeente Heist wordt weer de ultieme hotspot voor cartoonliefhebbers!

Deze zomer transformeert Knokke-Heist opnieuw in hét Mekka voor cartoonfanaten, met niet één, niet twee, maar drie knallende tentoonstellingen die de 63ste editie van het legendarische Cartoonfestival inluiden. Van de crème de la crème onder Belgische én internationale cartoonisten tot de hilarische en soms ontroerende werken die ons een spiegel voorhouden – dit festival heeft het allemaal.

Choose life: lachen met levensvragen

Kopstuk van het festival is de thematentoonstelling ‘Choose life’, onder de bezielende leiding van niemand minder dan Pieter De Poortere, jawel, de geestelijke vader van Boerke zelf. Hier draait alles om de grote levensvragen: Is het allemaal toeval, of hebben onze keuzes zin? Een thema dat, geïnspireerd door de legendarische Franse filosoof Albert Camus, niet alleen tot nadenken stemt maar ook flink wat lachers op de hand krijgt.

Lachen, gieren, brullen met internationale sterren

Maar dat is niet alles. Het festival nodigt ook internationale cartoonhelden uit, zoals Lewis Trondheim, War and Peas, Maaike Hartjes, Anouk Ricard, en Tom Gauld. Bereid je voor op signeersessies, tekenbattles, en andere randactiviteiten die Knokke-Heist doen bruisen van creativiteit en humor.

De Gouden Hoed: een strijd van formaat

Het festival is ook gastheer voor de Gouden Hoed, de oudste en meest prestigieuze cartoonwedstrijd ter wereld. Met inzendingen van 2265 cartoons door cartoonisten uit 70 landen is de diversiteit en actualiteitsgebonden humor overweldigend. Onderwerpen variëren van oorlog en AI tot onbewoonde eilanden en struisvogels – een bonte mix die gegarandeerd voor elk wat wils biedt.

De jury: een team van toppers

De negenkoppige jury, met Pieter De Poortere aan het roer, had de zware taak om uit deze rijke oogst de beste cartoons te selecteren. Het resultaat? Tien genomineerden die met hun scherpe pen en heldere tekenstijl de wereld een beetje mooier tekenen.

Dus, waar wacht je nog op?

Pak je agenda, markeer 6 juli tot en met 1 september 2024 met een dikke rode pen, en plan je bezoek aan het Cartoonfestival, zaal Ravelingen in Knokke-Heist. Of je nu komt voor de kunst, de humor, of gewoon voor de gezellige sfeer, dit festival is dé zomerbestemming bij uitstek voor jong en oud.