woensdag, mei 29, 2024
HomeKnokke-HeistOnze Kust, het kloppende hart van toerisme tijdens Hemelvaart

Onze Kust, het kloppende hart van toerisme tijdens Hemelvaart

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, bevestigt de status van de Kust als een vierseizoensbestemming. “Met tweederde van onze toeristische omzet buiten het hoogseizoen, blijven we een voorkeursplek voor zowel binnen- als buitenlandse vakantiegangers,” zegt Lahaye-Battheu. Deze trend toont de diversiteit en veerkracht van het toeristische aanbod aan de Kust.

Vooruitgang per seizoen
De lente brengt traditioneel veel bezoekers naar de kust, dit jaar versterkt door een stijging van 22% in overnachtingen vergeleken met vorig jaar. Hotels bereikten een bezettingsgraad tot 90%, met uitschieters tot 95% op pieknachten, wat de populariteit van de kust tijdens deze specifieke periode bevestigt.

Niet alleen de permanente bewoners van de tweede verblijven, maar ook een groot aantal dagjesmensen, waarvan de aantallen met 25% zijn toegenomen, vonden hun weg naar de zee. De regio werd ook begunstigd door de meivakantie van de Franstalige Belgen, met een stijging van 30% in overnachtingen door deze groep.

De meivakantie nader bekeken
De Kust blijft een topbestemming tijdens de meivakantie, met een totaal van 1,6 miljoen overnachtingen, een indrukwekkende stijging van 45% in vergelijking met vorig jaar. Dit is mede te danken aan het samenlopen van de meivakantie met Hemelvaart, een factor die de toeristische sector duidelijk ten goede komt.

De rol van Franstalige Belgen
Franstalige Belgen vormen een significant deel van het toeristische publiek aan de Kust. In 2021 waren zij goed voor 16% van de totale bezoekersaantallen, met een gezamenlijke uitgave van circa 550 miljoen euro. Hun belang kan niet onderschat worden, gezien ze een substantiële bijdrage leveren aan de lokale economie.

Een zonovergoten verschil
Naast de algemene toeristische activiteit, was de Kust ook gezegend met 35% meer zonneschijn dan het binnenland tijdens de meivakantie, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de aantrekkelijkheid. Bezoekers konden genieten van gemiddeld meer dan twee extra uren zon per dag, wat de kustregio een nog aantrekkelijkere bestemming maakte.

Ons gedacht…
We bewijzen keer op keer een cruciale rol te spelen in het toeristisch landschap, met recordcijfers die de vitaliteit en aantrekkelijkheid van de regio benadrukken. Echter, de vraag rijst of deze groei duurzaam is en in welke mate deze afhankelijk is van gunstige weersomstandigheden. Hoe zien onze lezers deze ontwikkelingen? Deel uw gedachten en ervaringen in de reacties hieronder.