zondag, augustus 9, 2020
Home Provinciebestuur Onze kust verliest in juli toch zo'n 20% tegenover 2019

Onze kust verliest in juli toch zo’n 20% tegenover 2019

Op basis van de weersvoorspellingen verwachten Westtoer en de tien kustgemeenten een gezellig druk weekend. Meer dan ooit wordt aandacht besteed aan de veiligheid van vakantiegangers. De toeristische sector hoopt dat de nieuwe richtlijnen beperkte invloed hebben. De annuleringen in de logiessector worden afgewisseld met nieuwe boekingen. “De Kust is vlakbij, zorgt ook nu voor een vakantiesfeer en blijft een favoriete bestemming van de Belg. Men voelt zich hier thuis en veilig”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. Ondanks het wisselvallige weer maakt de sector voorzichtig een positieve balans over de afgelopen maand.

Het provinciebedrijf Westtoer roept op om de maatregelen van de federale en lokale overheid strikt na te leven. Belangrijk zijn de handhygiëne, de social distancing, de beperkte contacten van vijf personen en het gebruik van mondmaskers.

De Kust heeft zich goed voorbereid om de gasten een aangename vakantie aan te bieden. ‘Welkom’, ‘veilig’ en ‘comfortabel’ zijn de kernwoorden. Volgens alle beschikbare gegevens verwacht Westtoer voor het komend weekend op verschillende plaatsen aan de Kust code lichtgroen tot geel. Dit betekent dat het op bepaalde plaatsen druk kan zijn.

Vertrouwde bestemming
Volgens een online panelbevraging van iVox heeft 18 procent van de Belgen de intentie om de komende zeven dagen naar de Kust te komen. Dit ligt in de lijn van de vorige weken. Het gaat zowel om dagjestoeristen, verblijfstoeristen en tweedeverblijvers.

“De nieuwe maatregelen worden goed opgevolgd aan de Kust. De Belg kiest nog altijd graag voor een vertrouwde bestemming als de Kust. Er is voldoende ruimte aan zee om met je bubbel te genieten van een comfortabele en veilige vakantie. Juli was geen topper qua weer maar toch een opsteker voor de hele toeristische sector aan zee. Het Belgisch zomerweer biedt veel mogelijkheden voor een gevarieerd verblijf aan de Kust”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Logiessector voorzichtig positief over juli
In juli kwamen 1,9 miljoen dagtoeristen naar de Kust. Dit is ruim 20 procent minder dan in juli 2019. Het verblijfstoerisme (het commercieel logies en de tweede verblijvers) noteerde 6,4 miljoen overnachtingen, ongeveer 25 procent meer dan in juli 2019. Verblijfstoeristen spreiden zich meer over de Kust en richting hinterland. Hierdoor is het zelden te druk geweest aan zee in juli.

De sector van de vakantiewoningen is tevreden over een uitstekende maand juli. Tal van verhuurkantoren waren in de tweede helft van de maand juli quasi volzet. Gemiddeld noteert men een bezettingspercentage tussen de 85 en 100%, wat in vergelijking met voorgaande jaren sterke cijfers zijn. Dit heeft niet altijd geleid tot een hogere omzet. Want ook veel eigenaars, door de gekende omstandigheden, beslisten om zelf gebruik te maken van hun vakantiewoning aan de Kust. De vooruitzichten voor augustus zijn goed. Voor de eerste helft augustus hebben een aantal kantoren al bezettingspercentages boven de 90%. Na 15 augustus zijn er nog wat meer mogelijkheden. De sector is overtuigd dat de vakantiewoningen één van de veiligste logiesvormen is om nu een vakantie in door te brengen. Ook de inspanningen van de kustgemeenten worden door deze sector gewaardeerd.

De campings hebben in juli een gemiddelde bezetting van circa 65 procent. Toeristische kampeerplaatsen en camperplaatsen deden het beter dan de  verhuuraccommodaties. In de tweede helft van juli werden betere resultaten genoteerd tot circa 80 procent bezetting. De kampeersector hoopt op een goede maand augustus en een mooie nazomer. De campingfederatie RECREAD benadrukt dat 2020 een moeilijk jaar wordt.

Volgens de vzw Kusthotels noteren de hotels aan zee in juli een gemiddelde bezetting tussen 70 en 80 procent, de sector is gezien de omstandigheden vrij tevreden. De hotelgasten hebben begrip voor de maatregelen en appreciëren de aandacht voor de veiligheid. Momenteel worden zowel annuleringen als nieuwe boekingen genoteerd. De hotelsector volgt nauwgezet de evolutie van de Covid-epidemie en hoopt dat staycation de trend blijft.

Volgens Horeca West-Vlaanderen kijken restaurants, cafés en strandbars positief terug op de maand juli. Voor augustus lopen vooral in restaurants meer annulaties binnen.

Druktebarometer
Westtoer adviseert vakantiegangers om de druktebarometer te raadplegen. De Kust telt tal van rustige plaatsen. Die kunnen op drukkere dagen een prima alternatief vormen voor de drukkere gebieden in het centrum van de badplaats.

De online druktebarometer werd ontwikkeld door Westtoer in samenwerking met Proximus en maakt gebruik van mobiele telefoniedata. De barometer geeft permanent de actuele situatie in de badplaatsen weer. Elke zone krijgt een kleur van donkergroen tot oranje. Die kleurcodes geven aan hoe druk het er op dat moment is: donkergroen staat voor rustig, lichtgroen staat voor gezellig, geel staat voor druk en oranje voor zeer druk. De druktebarometer werd intussen ruim één miljoen keer geconsulteerd.

Het provinciebedrijf Westtoer is tevreden dat het voorspellend model (Dranoeter VZW – Salesbridge) goed werkt. Met de verzamelde gegevens (weer, historische gegevens, intentiepeilingen, boekingsdata) zijn accurate voorspellingen mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Hangaar drukte hun stempel tijdens de Open Hangdag

Jeugdclub ‘t Verzet gaf met de Open Hangdag een kijkje in hun nieuwe creatieve makerslab HANGAAR. Tijdens het corona-proof toonmoment konden bezoekers...

Burgemeester Lippens: Het is jammer, maar strikte handhaving is dan de enige mogelijkheid die rest

Na de incidenten van de voorbije dagen heeft het gemeentebestuur beslist om dagtoeristen tot nader order niet langer toe te laten op...

Gratis rolschaatslessen bij Rosie’s

Heb jij de kleurrijke roller disco aan de Margaretakerk al ontdekt? Rolschaatsen is weer helemaal hip en je moet het gewoon eens...

Bekijk hier het concert van Lorenzo Gatto (viool) en Julien Libeer (piano)

Door de stijgende coronabesmettingen zag het gemeentebestuur van Knokke-Heist zich genoodzaakt om de 12de concertreeks Klassiek Leeft Meesterlijk te laten plaatsvinden zonder publiek....

Recente reactie van onze lezers