17.9 C
Knokke-Heist

Ooievaars blikvangers in Damme

In het schilderachtige centrum van Damme zijn de eerste ooievaars van hun winterverblijfplaats aangekomen en hebben ze zich letterlijk genesteld op de daken. Dit jaarlijkse evenement zorgt voor een spektakel in het historische dorp. De ooievaars verschijnen al ongeveer tien jaar vaker in Damme, zelfs tijdens de wintermaanden.

Volgens experts komen de ooievaars naar Damme omdat ze niet meer gevoed worden in natuurcentrum Zwin. Jaarlijks verblijven ongeveer 20 koppeltjes in Het Zwin, maar er zijn wel 50 ooievaars te vinden in de omgeving zodra de lente begint. Vooral in Knokke-Heist, Damme of net over de grens in Nederland kiezen de ooievaars hun plekje uit.

Bovendien zijn de eerste koppeltjes in Damme niet ver weg gebleven tijdens de wintermaanden. Enkele ooievaars zijn van een zendertje voorzien en één van de ooievaars die nu in Damme rondvliegt verbleef deze winter slechts zo’n driehonderd kilometer verderop in Noord-Frankrijk. Bij zonnig weer vliegen ze in enkele uren naar Damme. Vooral op zonnige dagen zijn ze dus in Damme te spotten. Vanaf maart zullen de meeste ooievaars arriveren en zal Het Zwin weer bruisen van het leven.

Dus als je wilt genieten van deze majestueuze vogels, plan dan een reis naar Damme in maart en houd je ogen open!

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen