vrijdag, augustus 19, 2022
20.5 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Ooievaars keren vlot terug naar Zwin Natuur Park

In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist hebben dit jaar weer vijf nieuwe ooievaars een zender gekregen. Op die manier breidt het park het wetenschappelijk onderzoek naar de ooievaars verder uit, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Met de 5 nieuwe ooievaars erbij, bezenderde het Zwin Natuur Park de voorbije 4 jaar al 17 ooievaars.

Resultaten

Het volgen van de jonge ooievaars die een zender kregen, leverde al heel wat interessante informatie op. Een opvallende blikvanger is dat vrijwel alle ooievaars, die hun eerste winter overleven, in het volgende voorjaar terugkeren naar de Zwinstreek. 

Hoewel ze trektochten van duizenden kilometers ondernemen, vinden de vogels dus feilloos de weg terug naar hun geboortegrond. Het zenderproject wijst uit dat vrijwel alle zender-ooievaars tijdens die omzwervingen voor korte of lange tijd in de Zwinstreek verblijven. Nieuw in 2022 is het eerste volwaardige broedgeval van een van de oudste zender-ooievaars, nl. Hadewijch. Nadat ze in 2021 al een aanzet van een nest bouwde, keerde deze vogel dit jaar opnieuw terug uit haar Spaanse overwinteringsgebied en deze keer kwam het tot een echt broedgeval, dat mislukte nog voor de jongen konden uitvliegen. Vroege sterfte van jonge vogels is niet ongewoon voor eerste broedpogingen. Ooievaars hebben enkele jaren ervaring nodig voor ze succesvol kunnen broeden. Het toont aan waarom dit wetenschappelijk project bij uitstek een lange termijnproject is.

Doel van het project

Het opzet van het zenderproject is om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van ooievaars uit het Zwin Natuur Park in ruimte en tijd, ook in functie van veranderende leefomstandigheden van de vogels.

Peter of meter van het zenderproject 
Nieuw sinds vorig jaar is dat bedrijven en particulieren de kans kregen om een zender te sponsoren. Ook in 2022 hebben zich verschillende peters en meters van de ooievaars aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen