HomeCultuurOoievaarsweekend op zaterdag 27 en zondag 28 maart in Zwin Natuur Park

Ooievaarsweekend op zaterdag 27 en zondag 28 maart in Zwin Natuur Park

Op zaterdag 27 en zondag 28 maart organiseert de Provincie West-Vlaanderen het ‘Ooievaarsweekend’ in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Alles staat dan ook in het teken van deze bijzondere trekvogels die zich klaarmaken voor een nieuw broedseizoen.

Zwingidsen staan er van 10.30 uur tot 16.30 uur klaar aan de ooievaarstoren om bezoekers een antwoord te geven op vragen over hun jaarlijkse trektocht, voedingsgewoonten, paringsrituelen, enz.

Bezette ooievaarsnesten


Er zijn momenteel tien nesten door ooievaarskoppels ingenomen, verspreid in het park. Dat aantal kan de volgende weken nog toenemen omdat sommige ooievaars nog op zoek zijn naar een broedplaats. In het Zwin Natuur Park staan 21 ooievaarspalen. Een deel van de koppels broedt ook in zelfgebouwde nesten in bomen.

In de ooievaarstoren in het park kan de bezoeker heel dicht tot bij enkele van die bezette ooievaarsnesten komen, zonder ze te storen. Daar maken ze ook kennis met de levensloop van een ooievaar, aan de hand van panelen met foto’s en teksten.

Aan de toren staat ook een box waarin alle vragen over ooievaars kunnen gedeponeerd worden. Die blijft staan tot 1 juli. Daarna worden alle vragen verzameld en beantwoord tijdens een grote ooievaarstentoonstelling in 2022.

Panoramatoren

Tijdens het ooievaarsweekend is de panoramatoren in het bezoekerscentrum uitzonderlijk gratis toegankelijk van 11u tot 16.30u. Daar heb je een 360 graden uitzicht op de omgeving en op een aantal ooievaarspalen in het park. De toegang verloopt via het bistroterras van The Shelter. Een Zwingids staat klaar om uitleg te geven en alles in goede banen te leiden. Er staan ook telescopen ter beschikking.

Verhaal ‘Lentekriebels’ voor kinderen

Tijdens het ooievaarsweekend is er ook extra aandacht voor kinderen. In de boshut vertelt een Zwingids het verhaal van Kobe en Cora, de ooievaars in het verhaal ‘Lentekriebels’.
Kinderen krijgen ook een doe-blaadje mee om een eigen wonderdraaiing te maken: een optische ooievaarsillusie.

Sponsor een ooievaar

Sinds 2019 kregen zeven jonge ooievaars een zender om. Het gaat om een project in samenwerking met BeBirds, de vogelringdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, met als doel zoveel mogelijk te weten te komen over hun dagelijkse bewegingen.

Ook dit jaar krijgen enkele ooievaars een zender om. Wie wil kan een zender sponsoren en wordt meter of peter van de ooievaar. Meer informatie is te vinden op de website.

[ www.zwin.be/nl/operatie-ooievaars ]

Praktisch Zwin Natuur Park – Ooievaarsweekend

Wanneer: zaterdag 27 en zondag 28 maart, van 10.30 uur tot 16.30 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: toegang tot het Zwin Natuur Park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)


Op voorhand een ticket reserveren is nodig. Alle activiteiten van het ooievaarsweekend zijn inbegrepen in de prijs van het toegangsticket.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers