maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist

Ook in Knokke-Heist GAS-boetes voor wie afval achterlaat

IKWV, de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen, trekt aan de alarmbel. Door de warme zomer, komt men massaal naar de kust met veel verdwaalde kinderen en hopen zwerfvuil op het strand tot gevolg.  Waarnemend gouverneur Anne Martens bracht daarom op maandag 25 juli 2022 alle kustburgemeesters op de hoogte dat haar diensten via de klassieke communicatie momenteel niet de juiste doelgroepen bereiken om hen te sensibiliseren met preventieve tips om zo het aantal verloren gelopen kinderen te verminderen en achtergelaten zwerfvuil te vermijden. Vandaar haar vraag aan de kustgemeenten om deze boodschap mee te helpen uitdragen via verschillende communicatiekanalen en in verschillende talen. In Knokke-Heist viel deze oproep alvast niet in dovemansoren.  

Multimediale en meertalige preventiecampagne 

De Knokke-Heistse jobstudenten van de dienst Preventie & Veiligheid zijn met meertalige flyers over hoffelijkheid op pad gestuurd naar tram- en bushaltes en treinstations. De redders van de 12 strandhulpposten in Knokke-Heist spreken de badgasten persoonlijk hierover aan. De dienst Lokale Economie heeft de oproep van het IKWV in hun Facebookgroep met de lokale handelaars gepost. De dienst Strand & Dijk communiceert de meertalige boodschap naar alle concessionarissen van stranduitbatingen. De dienst Communicatie zet diverse sociale mediakanalen in om de preventieve tips op een ludieke manier te verspreiden bij een breed publiek.  

Anti-verdwaal polsbandjes  

De boodschap die het gemeentebestuur aan zijn inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers meegeeft, luidt als volgt: 

“Ouders zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van hun kinderen. Hou ze dan ook goed in de gaten tijdens een dagje op het strand. Op drukke zomerdagen kan het strand echter overvol zitten en daarom werkte IKWV (de organisatie van de redders aan zee) het initiatief van de anti-verdwaal polsbandjes uit. Dankzij deze gratis polsbandjes kunnen verloren gelopen kindjes snel herenigd worden met hun ouders of begeleiders. Je kunt er de naam van het kindje en je gsm-nummer op kwijt. Loopt je bengel verloren? Dan kunnen de redders dankzij het bandje snel contact opnemen met de ouders! Deze polsbandjes zijn gratis te verkrijgen bij de redders aan zee, EHBO-posten, openbare toiletten, diensten voor toerisme, dagbladhandelaars aan de kust, De Lijnwinkels aan de kust, … “deelt Knokke-Heist mee.  

GAS-boetes voor wie afval achterlaat 

“Ruim je afval op het strand op. Lap je dit aan je laars of teenslipper, dan loop je kans om beboet te worden met een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) die in Knokke-Heist kan oplopen tot 350 euro!” aldus het gemeentebestuur van Knokke-Heist.  

4 REACTIES

 1. Laat me niet lachen bijna iedere dag zie ik tweedeverblijvers zakjes afval in de vuilbak gooien in de knokkestraat heb al gezien dat politie daar voorbij rijd maar die zeggen niets

 2. ok strand is een ramp omdat de één dag toeristen te lui zijn of volle vuilbakken vinden…de andere toeristen die weekend doen en of huren zitten met vuilzakken die ze dumpen aan de vuilniszbakken…zet daar eens camera’s en je betaalt de kost van de camera op één weekend

 3. Niet enkel 2è verblijvers ( deze vooral ’s avonds op de zeedijk) inwoners uit mijn omgeving doen ’s avonds hun ronde, mand op de fiets vol zakjes , drankverpakking , bussen van detergent en wasmiddel. Alles juist groot genoeg om te dumpen in de opening van de vuilbakken. Park 58 , lake site, omgeving Casino zijn erg in trek !!
  Het valt op dat aan deze villa’s nooit zakken huisvuil buiten staan! ’s Avonds op wandel met de hond zie je de vuilnistoeristen richting vuilbakken trekken !!
  Camera ’s doe jullie werk ! anders zal het nooit stoppen

 4. Je moet in de Knokkestraat, op de parking (een miskleun) maar eens kijken naar dat wat rond de glascontainers te zien. Vuilniszakken, los afval e.d. worden er gedumpt. Over het wildplassen tegen de betonnen platen spreken we niet.
  De inspanningen van het gemeentepersoneel mogen echter wel eens worden onderstreept. Wat elke dag wordt opgeruimd zou eens geïnventariseerd mogen worden.
  De keerzijde van het toerisme …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen