zaterdag, april 20, 2024
HomeHaven / ZeebruggeOok Zeebrugge krijgt een fietssnelweg

Ook Zeebrugge krijgt een fietssnelweg

Zeebrugge, staat op het punt een baanbrekende verandering te ondergaan. De iconische Gustave van Nieuwenhuysestraat, eens een bedrijvige havenweg, staat op de drempel van een groene revolutie.

Historische Context

Gedurende meer dan een decennium was deze straat, gelegen achter de CLdN-terminal bij het Minervaplein, afgesloten wegens uitbreidingswerken. Toen in september 2020 de weg tijdelijk heropende als omleidingsroute tijdens de renovatie van de Kustbaan, was dit voor velen een aangename verrassing.

Een Nieuwe Richting

Nu is de tijd aangebroken voor de volgende fase. In een gezamenlijk initiatief van de gemeente Knokke-Heist en de Port of Antwerp-Bruges, wordt de Gustave van Nieuwenhuysestraat vanaf 15 januari 2024 omgetoverd tot een exclusieve fietssnelweg. Deze weg zal onderdeel zijn van de F43 fietssnelweg, die Knokke-Heist met Maldegem en Eeklo verbindt, en biedt zo een alternatieve route voor werknemers en studenten in de regio.

Natuurvriendelijke Aanpak

In lijn met milieudoelstellingen wordt de straat afgesloten voor autoverkeer en opnieuw ingericht met een focus op natuurbehoud. De bestaande infrastructuur, inclusief de verlichtingsmasten, wordt verwijderd en vervangen door een natuurvriendelijke inrichting, waaronder een nieuw bufferbekken ter vervanging van de voormalige tennisvelden.

Eerbetoon aan het Verleden

De straat, vernoemd naar Gustave van Nieuwenhuyse, een belangrijke figuur in de ontwikkeling van Zeebrugge als havenstad, krijgt zo een nieuwe rol in de evolutie van de stad.

Deze transformatie van de Gustave van Nieuwenhuysestraat markeert een nieuw tijdperk voor Zeebrugge, waarbij duurzaamheid en mobiliteit hand in hand gaan. Dit project biedt een voorbeeld van hoe stedelijke planning kan bijdragen aan een groenere toekomst.