De fusieplannen van het gemeentelijk onderwijs met het Gemeenschapsonderwijs (GO!) krijgen veel aandacht in de media, maar roepen ook vragen op. Een opmerkelijke figuur mengt zich in het debat: Walter Vandenbossche.
De voorgenomen fusie tussen het gemeentelijk onderwijs en het GO! in Knokke-Heist heeft voor opschudding gezorgd in de media en bij de leerkrachten en ouders. Hoewel wordt gesteld dat de vrije keuze in het onderwijs gewaarborgd blijft en het personeel is verzekerd dat er niets zal veranderen behalve de naam, maken ze zich nog steeds zorgen over deze fusie. Ouders zouden binnen de structuur van het GO-onderwijs zelfs dichter bij de inrichtende macht staan dan binnen het huidige gemeentelijk onderwijs. Maar dit lijkt men niet te weten of te begrijpen.
Walter Vandenbossche, een advocaat en voormalig ondervoorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, mengt zich steeds vaker in het lokale debat en werpt volgens sommigen als “aangespoelde” te veel olie op het vuur terwijl het de lokale situatie eigenlijk niet kent. De schoolraden hebben hem naar eigen zeggen benaderd om te onderzoeken wat juridisch mogelijk is om tegen mogelijke beslissingen van de gemeenteraad in te gaan. Vandenbossche heeft een lange politieke carrière achter de rug, waaronder als gemeenteraadslid van Anderlecht en schepen van de Brusselse gemeente.
In 2012 stond Vandenbossche op de Lijst van de Burgemeester in Anderlecht, maar na de coalitievorming viel de lijst uit elkaar en werd hij naar de oppositie verwezen. Dit viel hem persoonlijk zwaar, hij behaalde ook slechts 1.067 voorkeurstemmen. Na het opiniestuk https://www.kneistikrant.be/bruggen-bouwen-in-knokke-heist-scholenkwestie-verenigt-ouders-en-kinderen-voor-gelijke-kansen van Ere Schepen Vandenbussche schreef Walter Vandenbossche nu een open brief over de situatie: