vrijdag, augustus 19, 2022
20.5 C
Knokke-Heist

Openbare verlichting in Damme voortaan gedimd van middernacht tot 5 uur

De gemeenteraad heeft beslist om de openbare verlichting te dimmen. Tussen 22 uur en middernacht zal de verlichting op halve kracht worden gezet. Tussen middernacht en 5 uur zullen de lampen tot 20% van hun lichtsterkte gedimd worden.

Het nieuwe brandregime wordt toegepast waar het technisch mogelijk. Voorlopig is dit maar tot 50% lichtsterkte bij 656 lampen. Dat is ongeveer een kwart van het totaal aantal lampen op het grondgebied.

Het dimmen is een actie om van Damme een duurzame en energiezuinige stad te maken. Tegen 2030 zal de openbare verlichting volledig omgebouwd zijn naar led. Ledverlichting is energiezuiniger en doet de CO2-uitstoot dalen. Ook de kosten dalen. 

Omdat LED-lampen veel helderder licht uitstralen, zal het effect van het dimmen niet groot zijn voor de zichtbaarheid. Zelfs bij 20% lichtsterkte zal iedereen zijn woning nog vinden. De lichten gaan in Damme dus nooit echt uit.

Damme is de laatste West-Vlaamse gemeente aangesloten bij Fluvius die nog niet had beslist over het beperken van de nachtelijke lichtpollutie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen