Home Opiniestuk OPINIE: Dagje Knokke-Heist

OPINIE: Dagje Knokke-Heist

Louis van Dievel, schrijver en journalist, schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. De afgelopen dagen probeerde hij alsnog onze gemeente te bezoeken, waar dagjestoeristen tot gisteren niet welkom waren.

Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

“En toch zal ik hier binnen geraken!” sprak ik mijzelf moed in.

Het was nodig. Ik was net door de politie uit een smoorhete vrachtwagen gehaald, in dewelke ik ongezien Knokke-Heist had willen bereiken. Allicht had ik beter moeten weten. “VERVOER VAN TRANSMIGRANTEN” stond in koeien van letters op de zijkanten van de camion.

“Zijt gij daar nu weer, Van Dievel?” sprak de politiecommissaris, bekend van de tv, mij vermanend toe, toen mijn identiteit gecontroleerd was.

Inderdaad, ik was het weer. 

Frigobox

De eerste keer had ik mij in mijn naïviteit met een frigobox vol vers gesmeerde broodjes jongbelegen kaas en hardgekookte eieren aangemeld bij de controlepost aan de gemeentegrens. Ik was met de velo gekomen.

“Verdwijn, armoedzaaier!” had een politieagent van de mondaine kustgemeente mij toegesnauwd, ‘ga uw pistolets maar bij Tommelein in Oostende opeten. Daar zijn proleten als gij welkom.’

Bedremmeld en geïntimideerd ging ik heen.

Ik had nochtans twintig euro op zak, net genoeg – hoopte ik toch – voor een cola op de zeedijk.

Johan Vande Lanotte

De tweede keer had ik mij laten vergezellen door een hoogleraar grondwettelijk recht, om mijn volstrekt legale voornemen om de dag in Knokke-Heist door te brengen kracht bij te zetten. Ik had misschien niet voor Johan Vande Lanotte moeten kiezen; de mens meent het misschien goed maar op de plaatselijke politie maakte zijn betoog bitter weinig indruk.

“Mijnheer Van Dievel wenst zijn recht uit te oefenen om zich vrij over het grondgebied te bewegen, …” was de professor beginnen te oreren.

“Is meneer Van Dievel bezitter van een witte villa of huurt hij een exclusief appartement of verblijft hij hier in een luxehotel?” had de diender van wacht Vande Lanotte zonder veel omhaal onderbroken. “Hij ziet er alleszins niet zo uit.”

“Nee, maar…”

“Rechtsomkeert dan!” had de agent bevolen. “Bevel van burgemeester Lippens: geen dagjesmensen.”

Hij sprak het woord uit alsof het over een mindere diersoort ging.

“En geen grondwetspecialisten”, voegde de diender er minachtend aan toe, “wij stellen hier zelf de wet.”

Tuinman

Bij mijn derde poging had ik mij als werkmens vermomd. In een vuile overall, met een koerspetje op het hoofd en met een roestige camionette vol tuingerief probeerde ik mij voor te doen als een hovenier die in Le Zoute gazons komt millimeteren en ligusterhagen met de waterpas in de hand komt snoeien. In het zwart, uiteraard. De politie van Knokke-Heist bleek evenwel niet voor één gat te vangen.

“Laat mij een keer uw nagels zien, ventje”, sprak de agent mij grijnslachend toe.

Ik was thuis net naar de manicure geweest.

“Ik ben altijd heel proper op mijn eigen”, probeerde ik mij nog te verweren, “het is niet omdat ik hovenier ben dat ik vuile nagels moet hebben.”

Ik kreeg nog juist geen sjot onder mijn achterste.

De aanhouder

“De aanhouder wint”, zegt het spreekwoord. Bij mijn vijfde poging was het bingo. Ik had mijn haar laten blonderen, had mij een golftrui en een rode renteniersbroek aangeschaft, en vooral, ik had voor één dag een Porsche Cayenne gehuurd. Ter vervollediging van mijn vermomming had ik een halve dag onder de zonnebank gelegen. Ik zag er eerlijk gezegd wat gecraqueleerd uit.

“Welkom in onze schone gemeente, meneer!”

De agent salueerde nog net niet. 

Ik beantwoordde helemaal aan het juiste profiel.

Zelfs de zakjes met cocaïne die ik in mijn haast was vergeten te verstoppen en die open en bloot op de passagierszetel lagen, vormden geen beletsel.

“Het is voor meneer zijn eigen verbruik”, suste de agent zijn collega terwijl hij de slagboom opendraaide.

Met dank aan VRTNWS

Hierboven kon u een opiniestuk lezen. Zelf schrijven kan natuurlijk ook. Stuur uw opiniestuk naar: redactie@kneistikrant.be

Wat is een opiniestuk?

 • Weerspiegelt de mening van de auteur
 • Subjectief
 • Al dan niet gebaseerd op feiten
 • Vrijheid van meningsuiting (verregaand beschermd, uitzondering: laster en eerroof)
 • Maatschappelijk debat aanzwengelen / sturen

8 REACTIES

 1. Louis
  Beetje flauw he
  Heb je nog andere clichees ?
  Er zijn nog genoeg andere mensen die al die toestanden beu zijn
  Een beetje respect voor iedereen door iedereen zou het allemaal veel aangenamer en gemakkelijker maken

 2. Het gaat niet over het mondaine, het gaat over de jongeren afkomstig uit Brussel, Noord-Frankrijk enz… mensen met een strafblad die het hier eens komen regelen, ze denken hier baas te komen spelen met de harde aanpak, vechtpartijen omdat ze hun muziek moeten afzetten bijvoorbeeld. Ook omdat ze op het hard strand liggen en bij opkomende zee de mensen op betalende stranden willen verdringen. Ze horen hier niet thuis, ze horen zelfs niet in ons land thuis.
  Herman

 3. Och ik kan z’n satire wel smaken hoor !!
  Maar wat er ‘hier’ en ook bij ‘andere’ alweer gebeurt, het wordt alles op een hoopje gegooid, de feiten worden over geminimaliseerd, de criminelen worden relmakers genoemd en zo kan je nog vele dergelijke zoetmakertjes vinden over die bendeleden…
  Zelfs een burgemeester/minister Somers genaamd, wijst de Vlaming alweer met de vinger, het zootje Brusselse/Noord Franse of ander gespuis wordt niet bij naam genoemd, ’t zijn allemaal sukkelaars die geen kans kregen of krijgen, we zouden ze nog meer moeten pamperen en voorrang geven op het eigen volk…
  Persoonlijk heb ik nog nooit last gehad voor m’n uiterlijk bij politiecontrole, zowel in verband met m’n kledij of uiterlijk en
  m’n al ouder wagentje, onze politiemensen dragen zich correct en zelfs gedienstig, het vergt tegenwoordig moed om nog als politie de gemeenschap te willen dienen…heb zelfs de indruk dat een blits uitziende wagen eerder aan de kant zal worden gezet.
  Maar is ’t niet meer dan normaal dat een wagen vol met Afrikanen of anders gekleurden er wordt uitgepikt, als je ziet wat er van komt ??
  Aan ’t station net hetzelfde, maar dat wordt direct met racisme vergeleken, maar het zijn net dergelijke gasten die zich racistisch gedragen tegen strandgangers, heb al meermaals jonge meisjes/vrouwen horen uitmaken voor hoer …dan te weten dat die Afrikaanse bendeleden, zich schuldig maken aan zowel zwarte als blanke meisjes om ze in de prostitutie te dwingen…
  Echt hoor, ik ben het meer dan zat, weet voor welke partij te stemmen en zal m’n mond niet meer houden..zelfs met een mondkapje aan.

 4. Dit is een kluifje voor diegenen die nu al geen respect hebben voor de politie-diensten (en bij nader inzicht brandweerlui, redders, verzorgend personeel en anderen algemeen). Jammer dat u gebruik maakt van uw schrijverstalent om dit nog eens goed in de verf te zetten. Een groep mensen ziet uw verhaal trouwens als waarheid en verzet zich daardoor nog meer tegen de ordediensten. Is er al niet voldoende chaos? Journalistiek is een machtig wapen, maar gebruik het dan liever voor de juiste reden.

 5. Ja, Louis, plezant stukje.Een mens moet wat humor kunnen verdragen hé.Nu, ik woon al 67 jaar in Knokke-Heist en heb nog nooit mijn haar geblondeerd, nog nooit een rode broek gedragen,nog nooit een golftrui gedragen, nog nooit met een Porsche Cayenne gereden, en ééééék–zonnebanken zijn zo slecht voor de huid.Cocaine ? Ik durf er zelfs niet naar te kijken..ik drink liever rustig een Kasteelbiertje.Louis, misschien komt het wel omdat ik eigenlijk meer Heistenaar dan Knokkenaar ben :-). Grapje hé. Ik denk dat een goede schrijver toch wel welkom is in Knokke-Heist hoor.Niet te pessimistisch zijn.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Gemeentebestuur KH verwerkt economische relanceplan nu ook in meerjarenplan

Voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen wordt een meerjarenplan vastgesteld. Dat meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële...

Etalages van de bib op kindermaat

Heb jij de Sint en Piet al gespot rond bibliotheek Scharpoord? Loerde je al eens binnen in het gezellige berenhol van de bib van Heist?...

Meer testcapaciteit bij AZ Zeno 

Dankzij de opschaling en het optimaliseren van de testcapaciteit om het coronavirus op te sporen in ons land, worden sinds 23 november 2020 opnieuw alle asymptomatische hoogrisicocontacten getest en dit op dag...

Recente reactie van onze lezers