Onze krant is een platform waar snel en concreet worden gediscussieerd over en naar aanleiding van het nieuws. Dit doen we ook via opiniestukken zoals deze. Elk onderwerp is goed, als er maar een connectie is met het nieuws, en als het maar voor een breder publiek interessant is. Onze redactie beschikt over de naam en de contactgegevens van de schrijver. Ook uw opinie is welkom. Stuur ze naar: Redactie@kneistikrant.be Ben je het eens of oneens met de schrijver hier onder? Reageer dus gerust hier onder.
In een zeldzaam vertoon van openheid onthulde het gemeentebestuur van Knokke-Heist haar plannen voor betaalbaar wonen. Ruim duizend bezorgde burgers, een unicum voor deze badplaats, vulden de zaal Ravelingen tot twee keer toe om te horen hoe de toekomst van hun huisvesting eruit zou zien. Echter, ondanks de gedurfde uitspraken van burgemeester Piet De Groote, blijft de ongemakkelijke vraag hangen: Is betaalbaar wonen in Knokke-Heist een haalbare belofte of een luchtspiegeling?
Het was bij zijn aantreden dat De Groote zijn belofte aan de inwoners gaf over “betaalbaar wonen”. Nu, een jaar voor de verkiezingen en na de vele protesten de afgelopen weken, leek hij zich gedwongen te voelen deze belofte waar te maken. De plannen, onthuld tijdens een informatiesessie over toekomstige bouwprojecten, stelden een nieuw beleid voor dat zou kunnen leiden tot meer betaalbare woningen.
Ik hoor dat daar al wat commotie rond is, maar tweedeverblijvers hoeven geen schrik te hebben. Ja, we willen een domiciliëringsplicht invoeren in de oude wijken. Maar dat is geen stop op tweedeverblijvers.
Burgemeester Piet De Groote – HLN 27/02/2021
Volgens dit beleid moeten bouwpromotoren in specifieke zones een ‘betaalbaar wonendeel’ aanbieden. Elk nieuw project in Knokke-Heist zou volgens De Groote 40% van de woningen betaalbaar moeten maken, wat in de praktijk zou betekenen dat deze dus 20% goedkoper zouden zijn dan de andere appartementen in hetzelfde gebouw. Deze zogenaamde betaalbare appartementen zouden echter nog steeds ongeveer €400.000 kosten, plus 25% btw en notariskosten.
Dit beleid heeft na de uiteenzetting toch een golf van kritiek veroorzaakt op sociale media, maar ook bij de inwoners onder elkaar, met veel jonge gezinnen die zich hardop afvragen of dit wel een betaalbare optie is. De uitdagingen zijn groot: vergrijzing, de vlucht van de jonge, werkende bevolking en een peperdure koop- en huurmarkt.
Het gemeentebestuur is niet blind voor deze problemen. Ze erkennen dat het belangrijk is om jonge gezinnen te behouden. Om een gezonde bevolkingspiramide en een positieve natuurlijke groei te bereiken, heeft Knokke-Heist zo’n 6.000 jonge mensen en 1.500 nieuwe woningen nodig.
Een opmerking van Stefaan Keirse, hoofd van de dienst Wonen van Knokke-Heist, veroorzaakte daarnaast ook nog eens een storm van verontwaardiging. Hij stelde dat betaalbare woningen gerealiseerd zouden worden in Knokke, Westkapelle en Heist, maar niet in het Zoute. “Daar kunnen we moeilijk Flodders laten wonen”. Dit leidde tot beschuldigingen van klassendiscriminatie, met suggesties dat er in Knokke-Heist plaatsen zouden zijn waar de ‘gewone’ bevolking niet zou mogen wonen.
De Familie Flodder: “De marginale familie Flodder kan dankzij de tussenkomst van sociaal werker Sjakie verhuizen naar een leegstaande villa in een residentiële wijk. De drie zonen hebben heel wat op hun kerfstok en dochter Kees neemt het niet zo nauw met de goede zeden”.
Omschrijving van de film
Het gemeentebestuur benadrukt dat betaalbaar wonen een prioriteit is. Toch blijven critici wijzen op de ongemakkelijke realiteit dat ondanks deze belofte, de prijzen waarschijnlijk hoog zullen blijven door de invloed van tweede verblijvers. Door het ontbreken van een domicilieplicht, ondanks de belofte van de burgemeester 2 jaar geleden. Het is duidelijk dat er moeilijke vragen gesteld moeten worden binnen de Gemeentebelangen en dat er sterke leiderschap nodig is om door deze uitdagingen te navigeren.
Zal het gemeentebestuur en de Gemeentebelangen deze verwachtingen waarmaken, of is betaalbaar wonen in Knokke-Heist gedoemd een ongrijpbare droom te blijven? De tijd, zoals altijd, zal het ons leren. Hoe dan ook de mondige kiezers lijken vandaag niet voldoende te hebben aan een mooie PowerPoint, maar willen een beleid die rekening zal houden met haar inwoners en ver weg van de bouwlobby.