5.9 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Opinie: Gemeenschapsonderwijs koopt op eigen houtje gemeentescholen

Het Gemeenschapsonderwijs, een van de grootste vastgoedeigenaars van ons land, stelt zich op als een van de grootste vijanden van de gemeentelijke scholen. Terwijl het GO! aan de overheid vraagt om meer middelen voor zijn patrimonium, besteedt het die aan de vijandige overname van gemeentelijke scholen. Volgens een recente inventaris bezit het GO! 3.700 gebouwen op 830 sites in Vlaanderen en Brussel, goed voor een grondoppervlakte van 13 miljoen vierkante meter.

In plaats van die middelen te besteden aan het onderhouden en renoveren van zijn eigen patrimonium, investeert het GO! in bijkomende infrastructuur door gemeentescholen op te kopen met als doel de leerlingenaantallen op te krikken. Dit is een merkwaardige tijds- en geldbesteding voor een onderwijsnet dat beweert over onvoldoende middelen te beschikken voor zijn bestaande scholen.

Bovendien, de overheid heeft al subsidies gegeven voor de bouw van gemeentelijke basisscholen. In de regelgeving is de verplichting ingeschreven dat een overdracht van een school aan een marktconforme prijs moet gebeuren. Dit betekent dat Vlaanderen bij een overdracht aan het eind van de rit bijna twee keer voor het schoolgebouw betaald zal hebben.

Het is tijd dat de overheid in actie komt en zorgt voor een eerlijke verdeling van de middelen, zonder dat de belastingbetaler twee keer betaalt voor hetzelfde schoolgebouw. De overheid moet ook zorgen voor transparantie en duidelijkheid in de regelgeving rond overdrachten van gemeentelijke scholen.

WALENTINA COOLS

Directeur Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten

Onze krant is een platform waar snel en concreet worden gediscussieerd over en naar aanleiding van het nieuws. Dit doen we ook via opiniestukken zoals deze. Elk onderwerp is goed, als er maar een connectie is met het nieuws, en als het maar voor een breder publiek interessant is. Onze redactie beschikt over de naam en de contactgegevens van de schrijver. Ook uw opinie is welkom. Stuur ze naar: Redactie@kneistikrant.be Ben je het eens of oneens met de schrijver hier boven? Reageer dus gerust hier onder.

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen