13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Opinie: “Hoe bekwaam is de dienst Wegen en Verkeer”

Door Kneistikrant-Columnist: Petrus Lombardus – Echte naam en adres bekend bij de redactie.

Sinds 2015 mag een gemeentebestuur geen pesticiden meer gebruiken om het onkruid te bestrijden, omdat dit schadelijk is voor het milieu en voor de gezondheid. “Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en milieuvriendelijke technieken, maar die technieken zijn een pak arbeidsintensiever en duurder. Des te meer omdat er soms een beroep moet gedaan worden op externe firma’s. De klimaatverandering zorgt er ook voor dat het onkruid en de beplanting sneller groeien. Knokke-Heist doet inspanningen om haar eigen paden en wegen proper te houden. Men steekt zelfs een versnelling bij nu het WK in aantocht is.

Een doorn in het oog van zowel inwoners, tweede verblijvers en toeristen is de berm onderhoud van  “Wegen en Verkeer” een ramp. Sommigen noemen ze zelfs onbekwaam! Onder het voorwendsel van een grotere biodiversiteit en bermvegetatie. Laat deze dienst van de Vlaamse Overheid heel wat steden en gemeenten verkommeren. Vaak zitten in deze diensten mensen aan het roer die men ook tegenkomt in milieuorganisaties. Groene ayatollahs zoals wijlen Burgemeester Graaf Lippens hen noemde. De Westkapellestraat, Heistlaan en tal van andere wegen in beheer van  “Wegen en Verkeer” zijn niet meer aan te zien. Zelfs de wegeninfrastructuur zelf is zodanig aangetast dat men deze zal moeten gaan vernieuwen. De komende weken zijn miljoenen ogen gericht op onze regio. Een visitekaartje voor Knokke-Heist, Damme, Brugge en Vlaanderen. Maar “Wegen en Verkeer” doet rustig maar vooral koppig verder!

Niet alle groenzones zijn echter eigendom van Vlaanderen, of het lokaal bestuur, ook inwoners hebben ook een verantwoordelijkheid. Het reglement over de Gemeentelijke Administratieve Sancties bepaalt immers dat elke eigenaar, huurder of gebruiker van een bebouwd of niet-bebouwd terrein de trottoirs, de bermen, de rioolroosters en de goten voor deze terreinen zelf proper moet houden. Misschien kan een nieuwe campagne van onze Lokale Politie daar ook eens werk van maken?

Hierboven kon u een opiniestuk lezen. Zelf schrijven kan natuurlijk ook. Stuur uw opiniestuk naar: redactie@kneistikrant.be

Wat is een opiniestuk?

 • Weerspiegelt de mening van de auteur
 • Subjectief
 • Al dan niet gebaseerd op feiten
 • Vrijheid van meningsuiting (verregaand beschermd, uitzondering: laster en eerroof)
 • Maatschappelijk debat aanzwengelen / sturen

Lees ook deze artikels

1 REACTIE

 1. Geachte,

  Een regelrechte schande pal in het centrum van deelgemeente Knokke is het stuk gelegen rechttegenover het stadhuis aan de Lippenslaan te Knokke.

  Boven het café snooker staat al sinds jaren een leegstaand gebouw waarvan men voor de zomer het reclamedoeleinden heeft verwijderd en niets in de plaats heeft gehangen.
  Thans staan er enkele ramen open of kunnen niet meer afgesloten worden bijgevolg zitten ter tientallen wilde en verdwaalde duiven in het gebouw die bovendien bij uitvliegen de omgeving besmeuren de balkons van de appartementen hun uitwerpselen nalaten.

  De duiven komen van het pand ernaast boven de nachtwinkel waarvan de ramen op een amateuristische wijze en met oude panelen en slordig zijn afgesloten. Een waar krot midden in het centrum waar dagelijks duizenden mensen passeren. Een schande.

  Naast voornoemde panden is er een braakliggend terrein waar aan de kant van de Lippenslaan en hekken staat. Voor het hekken aan de kant van het trottoir is er over de ganse lengte een stukje grond met breedte van 1 meter waarop de netels en ander onkruid wel een meter hoog staan. Niemand doet het onderhoud. Dit is een regelrechte het schande. Vele mensen staan er even stil en aanschouwen het braakliggend terrein en geven negatieve commentaar. Dat kan toch niet. Waar is de eigenaar om het te onderhouden.

  Nu we in de ganse wereld op TV zullen komen met alle luxe alhier, zal ‘en ook wel de andere negatieve kant tonen.

  Aan het gemeentebestuur doe er iets aan, spreek de eigenaars aan om hun panden en gronden beter af te sluiten en te onderhouden.

  Groeten
  Frankie Deygers

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!