12.5 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Opinie: Over aarzelende kopers en hete zomers

Onze krant is een platform waar snel en concreet worden gediscussieerd over en naar aanleiding van het nieuws. Dit doen we ook via opiniestukken zoals deze. Elk onderwerp is goed, als er maar een connectie is met het nieuws, en als het maar voor een breder publiek interessant is. Onze redactie beschikt over de naam en de contactgegevens van de schrijver. Ook uw opinie is welkom. Stuur ze naar: Redactie@kneistikrant.be Ben je het eens of oneens met de schrijver hier boven? Reageer dus gerust hier onder.

Na twee uitzonderlijke jaren zit sinds enkele maanden de klad wat in de markt. Niet dramatisch, maar er wordt minder verkocht en de kopers nemen weer meer hun tijd vooraleer te beslissen. De hogere prijzen, inflatie, hogere rente, lagere economische groei en de oorlog doen kopers aarzelen. Eigenlijk is de markt aan het normaliseren na twee uitzonderlijke jaren. Iedereen actief in de markt van de tweede verblijven aan de kust, wist wel dat dit er eens zat aan te komen.

De voorbije jaren waren een verkopersmarkt waar alles snel verkocht tegen steeds hogere prijzen. Wij denken dat ook in de nieuwe markt voldoende opportuniteiten te vinden zijn en dat het goede tijden blijven voor vastgoedmakelaars die hun klanten goed en deskundig advies geven en voor hen op zoek gaan naar oplossingen op maat. Die vereisen wat meer inzet en denkwerk. Wij denken dat de huidige verkopers bij de best geïnformeerden ooit behoren doordat vastgoedmarkten transparanter zijn dan vroeger en verkopers toegang hebben tot meer data. De meeste klanten weten bijna net zo goed als de vastgoedprofessionals welke verschuivingen er in de vastgoedmarkt aan de hand zijn en waarderen in het bijzonder nu een waardevol advies.


Een middelmatige zomer is het niet voor het klimaat.

De zomers worden steeds warmer. Vijf van de laatste twintig jaar behoorden tot de warmste zomers sinds de waarnemingen gestart zijn. In West-Europa zullen lange zomerdroogtes steeds vaker voorkomen. Tegen 2045 zal Brussel het klimaat van Lyon hebben (bron: Politico, 2 juli 2021). Er zijn nu al aanwijzingen dat de hitte tot veranderingen in het reisgedrag zal leiden. Een aantal gevolgen als de warme zomers zich doorzetten:

  • Het zomerseizoen zal al starten in mei en zich uitstrekken tot half oktober wanneer de Zoute Grand Prix plaatsvindt.
  • Tweede verblijvers zullen in toenemende mate het Middellandse zeegebied mijden in juli en augustus. Het is er te warm. Ze zullen meer noordelijke badplaatsen opzoeken. In Frankrijk zijn de vastgoedprijzen in de badplaatsen van Bretagne en Normandië sinds 2020 meer gestegen dan die aan de Azurenkust (bron: Les Echos, 3 augustus 2022). In veranderend consumentengedrag zitten opportuniteiten. Het is niet ondenkbaar en eerder waarschijnlijk dat het zwaartepunt van het West-Europese kusttoerisme zich over één generatie verlegt naar de as tussen Bretagne en Zeeland.

Daar bieden zich opportuniteiten aan voor Knokke-Heist. Nu reeds is er in deze as geen vergelijkbare bestemming in het luxesegment. Mits de juiste keuzes en investeringen in het publieke domein, kunnen we deze uitzonderlijke positie bestendingen. Daarom moeten we nu inzetten op een nog beter aanbod qua bereikbaarheid, publieke infrastructuur, ontspanning (golf en waterbeleving), hotels, kunst en gastronomie. Als we wat verder vooruit durven kijken, staat er veel moois te gebeuren.

Alex Dewulf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen