vrijdag, mei 27, 2022
14.6 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Opinie: Over de oorlog & de tweede verblijvenmarkt

Volgens de notarisbarometer is op een maand tijd veel onzekerheid in de vastgoedmarkt geslopen. Die remt de lente-appetijt van de kopers wat af. Moeten ze toeslaan voor de prijzen en de rente nog verder stijgen of beter afwachten in het licht van een escalerende conflict in Oekraïne, een mogelijke recessie en hardnekkig hoge inflatie?

In februari leek het nog dat de lente-rush extra vroeg op hang kwam. Ondertussen is die tot stilstand gekomen nog voor de lente echt startte. Het zijn turbulente tijden, de jaren ’20. De snelle opeenvolging van belangrijke, onverwachte maatschappelijke omwentelingen, eerst covid en nu de oorlog in Europa, leert ons dat we voorzichtig en nederig moeten zijn wat het maken van voorspellingen aangaat. Geen van ons heeft een kristallen bol en de trends die we zien hebben een beperkte houdbaarheid.


Onzekerheid verlamt De schrik zit er wat in de laatste weken. Nochtans zijn de economische vooruitzichten vooralsnog goed. Het is de angst voor meer slecht nieuws die kopers doet aarzelen. In ons kantoor werden in de maand maart de verkoopdoelstellingen wel gehaald en ook april zit voorlopig op niveau. De sterkste verkopersmarkt die we in onze loopbaan hebben gezien, loopt wel duidelijk op haar laatste benen. We keren terug naar een meer evenwichtigere markt.

Nieuwbouw en renovatie wordt snel duurder
De prijsstijging voor grondstoffen en problemen met de logistieke ketens, hebben op twee kwartalen de prijzen voor sommige bouwmaterialen met 15 tot 25% doen stijgen. Veel nieuwbouwprojecten worden tijdelijk stopgezet of de prijzen worden verhoogd. Nieuwbouw zal ook de komende jaren duur en schaars blijven aan zee. Daardoor moeten kandidaat-kopers weer meer hun keuze maken uit bestaand vastgoed in herverkoop en dit doet de prijs van bestaand vastgoed stijgen.

Veilige vastgoedhaven
De rentestijging is tot op vandaag beperkt gebleven en de verwachting is dat die voor het einde van het jaar niet verder zal verhogen. Een renteniveau richting 2% zal de markt van duurdere vakantieverblijven minder afremmen dan de markt van de gezinswoningen. Bij de huidige inflatieniveaus, is de reële rente zwaar negatief. Hoge inflatie zorgt ervoor dat vooral de koopkracht en afbetalingscapaciteit van de lage- en middeninkomens daalt. De aandelenkoersen en de vastgoedprijzen in het luxe segment blijven stijgen bij hoge inflatie. Wij denken we dat het luxe vastgoed van tweede verblijven overeind zal blijven als veilige investering. Toch zolang de reële rente negatief of laag blijft.

Conclusie
De oorlog, de inflatie en de hoge energieprijzen drukken nationaal de vraag naar vastgoed. Wij zien, denken en hopen dat dit voor het luxevastgoed en de tweede verblijven veel minder het geval is. Nu wordt er wat geremd maar snel zal het spaargeld weer richting vastgoed stromen. De obligatiemarkt heeft het slechtste kwartaal in lang achter de rug. Er is geen alternatief dan vastgoed voor wie risico arm wil beleggen.

Alex Dewulf

Onze krant is een platform waar snel en concreet worden gediscussieerd over en naar aanleiding van het nieuws. Dit doen we ook via opiniestukken zoals deze. Elk onderwerp is goed, als er maar een connectie is met het nieuws, en als het maar voor een breder publiek interessant is. Onze redactie beschikt over de naam en de contactgegevens van de schrijver. Ook uw opinie is welkom. Stuur ze naar: Redactie@kneistikrant.be Ben je het eens of oneens met de schrijver hier boven? Reageer dus gerust hier onder.

3 REACTIES

  1. Het vastgoed is in vijf jaar tijd met minstens 50% gestegen , soms is er zelfs een verdubbeling in prijs. Corona was mede de oorzaak van de abnormaal stijgende prijzen van het vastgoed in Knokke-Heist. Er werd handig gebruik gemaakt van de angst van sommigen die tengevolge van Corona tijdelijk niet meer naar de kust mochten komen tenzij zij er een optrekje hadden. Er werden in die periode zotte prijzen betaald en velen hopen die lijn te kunnen doortrekken. Het wordt echter tijd dat men naar een realistischere prijsbepaling terugkeert.

  2. helaas kan ik de vastgoedmakelaar geen gelijk geven….de vastgoedprijzen staan heel hoog en met rentestijging heb je steeds dalende prijzen. Dit is gewoon gebaseerd op je afbetalingen van je lening.Als de rente nul is gaat er bijna geen geld naar de bank en kan al het geld naar de verkoper gaan MAAR als de rente piekt heb je het omgekeerde en wordt de bank rijk en de verkoper armer. één voorbeeld de jaren 1970 tot 1978..de prijzen van alle villa’s en app daalden tussen 40 à70% en vele mensen uit Knokke kochten toen een villa in het zoute en hebben die na 20 jaar met woekerwinsten verkocht…dus als je wenst te kopen en je hebt het geld liggen wacht dan…als je moet lenen ja dan maakt dit weinig uit wat je meer aan de bank betaalt moet maar in vermindering komen van je aankoopprijs zoals vroeger

  3. en ja vastgoed is geen belegging maar investering..groot verschil een belegging geeft opbrengst maar geen kosten ..een investering brengt op maar heeft ook kosten ieder jaar/ tweede grote verschil een belegging werkt niet met geleend geld en kan met kleine sommen;investeringen gaat meestal met leningen en is voor grote sommen..en ja boekhoudkundig en fiscaal is het ook compleet anders dus zet nooit ik beleg in vastgoed maar ik investeer in vastgoed en omgekeerd.Beleggen doet men meestal voor later en huizen kopen voor nu niet voor binnen 25 jaar jaar .En ja banken mogen geen geld geven voor beleggingen ;wel voor investeringen zoals een huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen