vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistOPINIE: Terugblik op  2023 voor de Kneistse vastgoedmarkt en vooruitzichten voor 2024

OPINIE: Terugblik op  2023 voor de Kneistse vastgoedmarkt en vooruitzichten voor 2024

Sometimes, you have to step out of the curb to get a good look at what’s going on upstairs [P. Blair].

De beurzen deden het lang slecht, het aantal faillissementen staat historisch hoog en de huizenmarkt staat onder druk … en toch was 2023 een goed jaar voor de vastgoedmarkt in Knokke-Heist. Het aantal transacties bleef op peil en de prijzen zijn niet gezakt.

Dat heeft te maken met het specifieke karakter. Knokke-Heist is een aparte markt in België van vooral luxe-vakantieverblijven en heeft daardoor minder last van de stijgende hypotheekrente. Het aanbod is beperkt en er zijn voldoende vermogende families die graag in Knokke op vakantie komen of naar hier wensen te verhuizen.

We verwachten – in normale omstandigheden – dat de vastgoed marktsituatie in de eerste helft van 2024 sterk op die in 2023 zal lijken en dat het daarna alleen maar beter wordt. De economische groei zal versnellen en de meeste financiële analisten verwachten dat de ECB-depositorente in de tweede helft van 2024 zal zakken van nu 4% tot 2.5%. De gemiddelde rente voor een lening op 20 jaar ligt vandaag al 0.50% lager dan 2 maanden geleden.

Knokke-Heist kwam in het voorbije jaar nog het meest in het nieuws door de paleisrevolutie in het gemeentehuis. Na het overlijden van burgemeester Leopold Lippens in 2021 is het zelden rustig geweest op het A. Verweeplein. Er was veel commotie rond het dossier van de gemeentescholen en de mogelijke malversaties van de schepen van Stedenbouw die door burgemeester De Groote de hand boven het hoofd werd gehouden. De coalitielijst Gemeentebelangen, die bij de laatste verkiezingen in 2018 nog 25 van de 31 zetels binnenhaalde, is ondertussen gesplit. Ex-burgemeester De Groote wil met een eigen lijst opkomen en CD&V verlaat het schip.

2024 wordt een overgangsjaar waarin weinig beslist zal worden. Nochtans liggen er een aantal belangrijke stedenbouwkundige dossiers op tafel: het Casino- en Canadasquare project, de nieuwe golf, de Wielingen-site en de verhuis van politie en brandweer.

Een belangrijk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober wordt betaalbaar wonen. In Knokke-Heist zijn meer dan de helft van de ongeveer 40 000 woningen tweede verblijven. Er is altijd al een sluimerend ongenoegen bij een deel van de lokale bevolking dat de tweede verblijvers of aangespoelden – zoals ze hier heten – de prijs van de woningen opdrijven en dat zij en hun kinderen geen woning meer kunnen kopen in de eigen gemeente. Politici spelen hierop in, deels uit electoraal opportunisme. Maar het is ook echt een probleem als de key workers verdwijnen. Nu is het al zo dat veel bedrijven in Knokke-Heist moeite hebben om medewerkers te vinden, meer dan in andere gemeenten. We moeten zorgen dat leraars, mensen uit de zorgsector, horeca- en winkelpersoneel hier ook kunnen wonen als we willen dat ze hier werken. 

In dat opzicht heeft de huidige bewindsploeg goed werk geleverd met het woonbeleidsplan voor betaalbaar wonen. Het is doordacht. Nu hopen dat het ook wordt uitgevoerd. Het idee is om de komende legislatuur 1500 woningen voor jonge mensen te creëren omdat het vooral de jonge gezinnen zijn die nu Knokke-Heist verlaten en die ze hier willen houden. Dit moet te gebeuren op nieuw te ontwikkelen sites, vooral in Heist maar ook enkele in Knokke. Concreet definieert men in het plan betaalbaar wonen op vandaag als ca. 3000€/m². Dat is dan de maatstaf die toekomstig enkel met de ABEX-index mag stijgen. Daarnaast worden aan de kandidaat-kopers selectiecriteria opgelegd als inkomensgrenzen, leeftijd, gezinssamenstelling, band met de gemeente, … Ook moeten ze er 20 jaar vast wonen en niet verkopen of ze betalen een boete waarvan de berekeningswijze bij de aankoop wordt vastgelegd. 

Wat verandert er nog in 2024? Nieuwe regelgeving en extra belastingen zijn helaas elk jaar een zekerheid:

  • Op gemeentelijk niveau wordt vanaf 1 januari een belasting op het verstrekken van toeristische logies geheven. Dit betekent dat als je toeristen tegen betaling laat overnachten, je die belasting – 250 euro per slaapplaats per jaar – verschuldigd bent.
  • In 2024 zal geen aardgasaansluiting meer mogelijk zijn bij de vergunning van nieuwe appartementsgebouwen. Vanaf 2025 volgt een algemeen verbod bij nieuwbouw, zowel voor woongebouwen als voor niet-residentiële gebouwen. Verder wordt een asbestinventarisatie  verplicht voor de gemene delen van alle appartementsgebouwen.

Rest ons nog u een voorspoedig 2024 te wensen. Hopelijk kunt u deze dagen doorbrengen in Knokke-Heist met vrienden en familie en al wie u dierbaar is.

Alex Dewulf

Een vastgoedmakelaar actief in de verkoop en verhuur van hoofdzakelijk vakantieverblijven in Knokke-Heist. Ook zeer actief in het beheer van mede-eigendommen.

1 REACTIE

  1. “Politici spelen hierop in, deels uit electoraal opportunisme”

    Neen, mijnheer De Wulf, geen electoraal opportunisme (het verbaast mij zelfs dat u nog net niet het woord populisme gebruikt, dit woord wordt doorgaans gebruikt om het debat niet te hoeven aangaan), maar het onbetaalbaar wonen is wel de rauwe realiteit!

    “Een vastgoedmakelaar actief in de verkoop en verhuur van hoofdzakelijk vakantieverblijven in Knokke-Heist”

    Dit opiniestuk is dus niet bestemd voor de lokale Knokke-Heistenaar? En eerlijk gezegd, eigenlijk werkt u indirect mee aan dat onbetaalbaar wonen, wat dus eens te meer bewijst dat de lokale politiek volledig dient losgekoppeld te worden van de vastgoedsector.