Home Opiniestuk Opinie: Waarom de vastgoedmarkt in Knokke-Heist het zo goed doet

Opinie: Waarom de vastgoedmarkt in Knokke-Heist het zo goed doet

“Zomerrush op vastgoed aan de kust – Verkoop breekt alle records” titelt De Tijd op de voorpagina in haar weekendkrant (29/08).  Het is absoluut een uitzonderlijk goede zomer voor de vastgoedmarkt in Knokke-Heist. Sinds de heropening van de markt midden mei is er zeer veel vraag, ook en vooral in het luxe-segment. De vrees voor een moeilijke markt na de lockdown bleek ongegrond.
Knokke is al jaren dominant in de markt van het luxe vastgoed. De gemeente telt minder dan 35 000 inwoners maar tekende in 2018 voor 48% van alle Belgische vastgoedtransacties boven de 1 mio € voor appartementen en 12% van de villa-markt. Deze trend heeft zich nog versterkt. Uit contacten met makelaars uit het binnenland horen we dat de luxe markt in het binnenland vrij goed stand houdt bij stabiele prijzen. In Knokke-Heist groeit ze hard en stijgen de prijzen.

Waarom willen zoveel vermogende Belgen, Nederlanders, Duitsers en Luxemburgers in Knokke-Heist wonen? Wij zien een aantal redenen die momenteel samenkomen en elkaar versterken:
 

Inflatieverwachting


De angst voor ontwakende inflatie drijft vermogenden naar vastgoed. Het is op vandaag niet zo belangrijk of die inflatie er echt komt. Wanneer velen verwachten dat ze er kan komen, wordt het waarschijnlijker dat we bovengemiddelde inflatie krijgen. Maar wellicht niet meteen. Inflatie leidt tot geldontwaarding en daarom een vlucht uit vastrentende spaarproducten.
 

Lage rente


De centrale banken lijken nog lang vast te houden aan een politiek van geldcreatie en extreem lage rentes om de economische groei te stimuleren. In een renteloze wereld zijn er weinig goede keuzes. Dat drijft risico mijdende beleggers naar vastgoed. De lage rente brengt het financieren van aanzienlijke vastgoedtransacties ook binnen handbereik van meer mensen die daardoor eerder in hun leven de droom van een vakantieverblijf kunnen realiseren dan vroeger mogelijk was
 

Nergens beter dan hier


Waar kan ik heen? Mensen hebben de eigen kust herontdekt nu ze niet naar de Middellandse Zee kunnen of verre vliegreizen kunnen maken. En als je dan toch een verblijf aan de Noordzeekust wil, dan ontdek je snel dat het nergens beter vertoeven is dan in Knokke-Heist. Omwille van de pracht van de Zwinregio, de goede bereikbaarheid en de uitzonderlijke kwaliteit van de publieke infrastructuur. We hebben ook steeds langere periodes van warm en droog weer.
 

Levensstijl

Mensen hechten op vandaag meer belang aan hoe ze wonen en zijn bereid er meer middelen aan te besteden. We moeten met zijn allen noodgedwongen veel meer tijd doorbrengen thuis en minder in publiek plaatsen. Thuis werken wordt steeds belangrijker, vooral in hoog gekwalificeerde jobs. Wie het kan, wil dat doen op een plek met een uitzonderlijk aanbod, waar het veilig en niet te druk is en waar hij gelijkgezinden ontmoet. De trend van de voorbije 10 jaar was dat welgestelde babyboomers uit hun villa aan de rand van de steden vertrokken naar luxe appartementen in de centrumsteden. Dat is de voorbije maanden veranderd. Ze willen nu aan zee wonen.


Na bijna een half jaar Corona, wordt al duidelijker hoe het virus ons leven zal veranderen en wat de impact is. De gevreesde economische recessie treft niet iedereen gelijk. In veel sectoren gaat het nog goed. Een aantal maatschappelijke en economische tendensen die al begonnen waren, zetten zich versneld door: digitalisering, welvaartskloof, deglobalisering en thuiswerken. Er zullen veel verliezers zijn, maar ook winnaars. Uit de hardst getroffen sectoren (toerisme, horeca, cultuur, …) kwamen ook voor de corona-pandemie niet zoveel kopers van het duurdere kustvastgoed.

Alex Dewulf

Hierboven kon u een opiniestuk lezen. Zelf schrijven kan natuurlijk ook. Stuur uw opiniestuk naar: redactie@kneistikrant.be

Wat is een opiniestuk?

  • Weerspiegelt de mening van de auteur
  • Subjectief
  • Al dan niet gebaseerd op feiten
  • Vrijheid van meningsuiting (verregaand beschermd, uitzondering: laster en eerroof)
  • Maatschappelijk debat aanzwengelen / sturen

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

De dag start betrokken met regen of buien. Na de middag wordt het droog en komen er opklaringen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima...

iearthfriendly.com uit Knokke-Heist maakt biologisch afbreekbare mondmaskers

iearthfriendly.com een ecologisch bedrijfje uit de Dorpsstraat hier in Knokke-Heist hecht veel waarde aan de gezondheid van de aarde en daarom verkopen we met...

Recente reactie van onze lezers