HomePolitiekPaaspauze om stijgende coronabesmettingen aan te pakken

Paaspauze om stijgende coronabesmettingen aan te pakken

De coronacijfers in ons land baren politici en experten zorgen. “De viruscirculatie is de hoogste in vier maanden en de druk op de ziekenhuizen is zo hoog dat je je afvraagt hoe lang je dit nog kunt aanhouden”, stelde premier Alexander De Croo (Open VLD) woensdagmiddag tijdens de persconferentie na het overlegcomité. 

Op het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land zijn daarom nieuwe afspraken gemaakt over strengere coronamaatregelen. “Dat is lastig”, zei De Croo, “maar een andere beslissing nemen, zou bijzonder zware gevolgen hebben.” Hij verwijst onder meer naar het uitstel van bepaalde zorg in de ziekenhuizen.

“Daarom hebben we gekozen voor de korte pijn, een soort ‘paaspauze'”, aldus nog De Croo. Dit is er beslist:

 • Voor het lager en secundair onderwijs worden de lessen op school opgeschort vanaf maandag. De examens die gepland waren, zouden wel kunnen doorgaan. De scholen zouden dan na de paasvakantie normaal gezien weer kunnen openen. 
 • Kleuterscholen blijven wel open.
 • De contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, moeten weer voor 4 weken dicht.
 • De niet-essentiële winkels zijn enkel nog op afspraak toegankelijk. In grote winkels (genre Ikea) zouden dan maximaal 50 mensen tegelijk binnen mogen. Je mag maximaal 1 extra persoon meenemen. 
 • Buiten zou u weer maar met 4 personen tegelijk mogen afspreken, in de plaats van met 10.
 • Op de verplichting tot telewerk wordt nogmaals gehamerd.

9 REACTIES

 1. In de huidige omstandigheden massa’s mensen naar de kust laten komen is volgens mij VEEL gevaarlijker dan het open houden van zogenaamde “niet-essentiële” winkels en contactberoepen (die zich al serieus aangepast hebben aan de Corona-regels), maar in Brussel zien ze dat blijkbaar andersom. Sommigen voorspellen dat de Paasvakantie aan zee een waar “slagveld van besmettingen” zal worden, en met de horeca die nog steeds verplicht gesloten zal zijn, zal de kust (en bij mooi weer zeker het strand) er hoogstwaarschijnlijk dagelijks uitzien als één grote vuilnisbelt (en dan spreek ik zelfs nog niet van uitwerpselen en gebruikt toiletpapier in de bosjes en duinen …). Lord have mercy !

 2. Als het funshoppen verboden wordt kunnen ze misschien ook het “funreizen” naar de kust ook verbieden. Ze lopen hier toch maar in de weg en zorgen dat wij niet meer buiten kunnen. In de supermarkt kunnen ze zich ook niet aan de regels houden van 1persoon/gezin. Als ze er op aangesproken worden worden de winkelmedewerkers uitgemaakt. Niets dan last met veel van die 2de verblijvers en vakantiegangers die naar hier willen komen en zich vervelen.

 3. hopelijk is het weer niet een toeloop van dagjesmensen die
  – dijk en strand virus-onveilig maken
  – wangedrag vertonen door op straat te lopen eten en drinken en afval overal achter laten ==> fikse gasboetes aub
  – hun behoeften overal en nergens doen (hondjes krijgen hiervoor boete, AUB knokse politie: beboet mensen die wildplassen en wildkakken… (sory voor de platte uitdrukking) )
  dergelijke toeristen kosten bakken vol geld aan de gemeente en vermits alles gesloten is: laten ze geen euro achter als verdienste voor de gemeentelijke middenstand. met andere woorden: (jammer dat het moet gezegd worden) zij zorgen enkel voor overlast

  • Christine zonder tweede verblijvers en eendagstoeristen is Knokke een dode stad . Kijk eens naar Sluis daar loopt geen kat rond en raken ze toch besmet . Weet je dat je als bejaarde sluizenaar naar Terneuzen moet om ingeent te worden !! Leve Belgie ! Leve Knokke-Heist

 4. vandaag op parking zwinreservaat 3/4 vol geparkeerd en dat is op een doordeweekse donderdag zonder vakantie , ook heel veel anderstalige fietsers en wandelaars , Frans en Duits ik hou mijn hart vast vanaf volgende week en vrees zoals velen dat 4 weken absoluut niet genoeg zullen zijn , weer een verkeken kans , hard maar rechtvaardig was een volledige locdown en geen niet essentiele verplaatsingen , en neen ik sta daar ook niet voor te springen , maar volgens mijn bescheiden mening zou dat betere resultaten opleveren en dan zouden wij misschien eindelijk een mooie zomer in het vooruitzicht hebben

 5. Denken jullie -locals- nu écht dat tweede verblijvers een bende debielen zijn ? Ik wordt daar stilaan misselijk van.

 6. Het wordt met de dag mooier en mooier… ’t is net een wedstrijd elkaar om ’t er meest verwijten toe te sturen…
  Diegenen die een grote verantwoordelijkheid dragen voor het falen zijn onze beleidsmakers/regeringen…en hun ‘specialisten’ (??)
  Niemand wist wat er op ons af kwam(alhoewel??), maar toen het duidelijk was hebben die dames/heren(en andere?) veel verkeerde beslissingen genomen, trachten nu nog altijd elkaar ‘vliegen’ af te snoepen, of zoals een specialist ‘geldverbrander’ met dreigementen en paniek zaaien mensen tegen elkaar op te zetten.
  Woont U maar eens in een bescheiden appartementje of rijhuis met amper twee bloempotten als tuin…blijf daar dan maar eens een maand of langer te vertoeven, spijt me hoor, ‘k zou er ook niet blijven en zeker andere oorden opzoeken(kust/Ardennen/ Recreatie domeinen…
  Natuurlijk moet niet iedereen zijn vuil overal laten slingeren… natuurlijk moeten Brusselse crapuleuze bendes zoals verleden jaar zich hier niet komen uitleven en anderen ‘de baas spelen’…
  Eerlijk, ik zou ook afkomen indien ik een verblijf zou hebben aan onze kust, en zoals de meeste tweede-verblijvers me gedragen… laat aub het elkaar verwijten te maken, laat dit maar aan de ministers….

 7. Ik kom sinds 1949 naar Heist, toen met de “grote vakantie”, en ik heb hier heel wat meegemaakt! De zee kwam toen tot aan de dijk. De grote storm eind januari 1953, de arduinen trappen naar het strand waar je kon afglijden, de “cabientjes”en de cabienhouders, vakantieliefjes… Wij waren, zijn, “verliefd” op Heist. Ook mijn echtgenote deelt die liefde, en sinds 1995 zijn wij “huurder”, eerst tijdens de wintermaanden, maar in 2002 zijn we verhuisd om op jaarbasis (ondertussen 3-6-9) te huren, wéér op de dijk. We komen zo dikwijls als mogelijk naar ons appartement, en kopen alles “lokaal”. Spijtig heb ik ondertussen reeds enkele goede kennissen begraven, en zijn onze bruine cafétjes gesloten, maar we zijn nog steeds gelukkig in Heist. Hopelijk houd iedereen zich aan de “regels” en kan de handel binnen afzienbare tijd hervatten !

 8. Als iedereen zich aan de regels houdt maar daar wringt hem juist het schoentje want velen vegen er hun boek aan (kijk maar naar die studentenfeestjes waar achteraf nog een berg vuil op te kuisen valt) kan die paaspauze misschien vruchten afwerpen. In geval van een toestroom van toeristen die zich niet aan de regels wensen te houden omdat ze hun “vrijheid???” terug willen zal dat intussen gemuteerde virus die “herwonnen vrijheid???” met alle kansen aangrijpen om nog meer te besmetten, nog meer mensen (ook jongeren) ziek te maken en… nog meer te doden wat het werk en doel van dit virus is.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers