Landgenoten die eigenaar zijn van een tweede verblijf in ons land mogen daar nu terug naartoe. Het ministerieel besluit is gepubliceerd, laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weten. Woensdagmiddag was er nog even verwarring, omdat premier Sophie Wilmès (MR) in de kamer had gezegd dat de toelating er op korte termijn zou komen, terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei dat er een akkoord was en dat de beslissing meteen in het Staatsblad zou verschijnen. Maar nu is er duidelijkheid. Mensen met een tweede verblijf zullen er het verlengde doorbrengen.

We hebben met onze krant een peiling laten uitvoeren bij 1000 kustbewoners:

  • 28,6% hebben er geen problemen mee dat tweede verblijvers en toeristen naar de kust komen.
  • 67,8% van de inwoners ziet de tweede verblijvers liever nog niet naar de kust komen om de zomer te vrijwaren.
  • 3,6% wou hierover liever geen mening geven.

De peiling ligt ook dicht bij de bekommernis van de Gouverneur van West-Vlaanderen. Die eerder verklaarde liever nog geen tweede verblijvers aan de kust te willen zien om de zomer niet in gevaar te brengen met een tweede Corona-golf.

3 REACTIES

  1. Ik heb alle begrip voor het standpunt van de gouverneur en ik kan ook de houding van de kustbewoners begrijpen.

    Wil men dan wel consequent zijn en mijn belasting op mijn tweede verblijf (760 euro en 126 euro) pro-rata terugbetalen en mijn onroerende voorheffing en belastingheffing eveneens pro-rata verminderen.

    De cheque van 200 euro mag men houden. Ik kan deze dan toch niet verzilveren bij de lokale handelaars. Schenkt u dit bedrag maar aan zij die dit meer dan ooit verdIenen: het verzorgend en verplegend personeel.

  2. Ik had graag de vraagstelling voor de peiling gezien, want hier wordt “2de- verblijvers-en-toeristen” steeds als één woord gebruikt. Ik zou, als 2de verblijver, ook opteren om met “toeristen én dagjesmensen” toch voorzichtiger om te springen.

  3. Vandaag naar Delhaize in Heist. Dubbel zolang aanschuiven en je hoort meer Frans praten dan Nederlands. Blijkbaar denken de tweede verblijvers dat niet alleen de zee maar ook de rest van hen is. Voor velen was het bezoek aan de supermarkt waar het aantal klanten nog steeds beperkt is., een uitstapje met de familie en dan nemen ze ook allen een winkelkar zoals “het hoort”. Geen wonder dat de file aangroeit en heb zelfs tot twee maal toe diegene na me erop attent moeten maken dat er nog steeds 1,5 meter afstand moet bewaard worden. Een groep kwam met de ganse bubbel van grootouders tot kleinkinderen aan toe en uiteraard kan de winkelbediende die het karretje ontsmet niet optreden. Veel plezier in het vooruitzicht voor deze zomer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here