Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFAS in zeeschuim langs de Belgische kust. PFAS is een zware chemische stof die bekend is van het 3M-schandaal in Zwijndrecht en moeilijk afbreekt. Het goedje is aanwezig in het water en in ons lichaam, maar in verwaarloosbare hoeveelheden.
De resultaten van de metingen waren wisselend. In mei en juli 2021 werden in Knokke-Heist lage waardes PFAS aangetroffen die geen gezondheidsrisico vormden, terwijl in mei 2022 hogere waardes werden vastgesteld. Ook in De Haan en zeewater werden metingen uitgevoerd, maar daar werd nagenoeg geen PFAS aangetroffen.
Het onderzoek toont aan dat PFAS aanwezig is in zeeschuim langs de kust, en dat de concentraties afhankelijk zijn van de plaats en het seizoen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt voor direct contact met het zeeschuim, maar zegt dat het risico beperkt is zolang het niet in grotere hoeveelheden wordt ingeslikt. De oorsprong van PFAS in het zeeschuim is nog niet bekend.
Hashtags: #PFAS #Zeeschuim #Strandveiligheid