17.9 C
Knokke-Heist

Pierre Vandamme, de bezieler van de Zeebrugse haven nu 40 jaar overleden

Het Pierre Vandammehuis en de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge zijn bekende monumenten die herinneren aan de man achter de heropbouw en uitbreiding van de haven. Pierre Vandamme, geboren op 10 juli 1895 als zoon van een juwelier in Brugge, had als kind al een enorme passie voor de haven. Hij werd later lid van het havenbestuur en zette zich in voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog werd Pierre Vandamme benoemd tot voorzitter en afgevaardigd bestuurder van de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen. Hij was de drijvende kracht achter het aantrekken van nieuwe trafieken en het uitdiepen van de vaargeul, wat leidde tot nieuwe verkeersstromen, zoals passagierslijnen op Engeland.

In 1956 werd Pierre Vandamme burgemeester van Brugge en bleef hij zich inzetten voor de ontwikkeling van de haven. Na zijn vertrek in de jaren zeventig werd de Pierre Vandammesluis en een monument ter ere van hem gebouwd in Zeebrugge. Het monument stond eerst op het einde van de Havendam, de favoriete plek van Pierre Vandamme om uit te kijken over zijn geliefde haven en de zee.

Op 18 maart 2023 is het 40 jaar geleden dat Pierre Vandamme stierf. Een terugblik op zijn leven en werk toont zijn onuitwisbare bijdrage aan de geschiedenis en toekomst van de haven van Zeebrugge.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen