12.5 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Plato: Na enige tijd barst de kruik

De druk van de toeristische industrie op de kwaliteit van leefomgeving en de reacties van de bevolking hierop zijn reeds geruime tijd voorwerp van onderzoek. Er bestaat zelfs een schaal die toelaat het stadium van de “verwording” en de eigenlijke uitkomst te voorspellen.

Knokke – Heist zit, op een schaal van 1 tot 5, tussen het derde en het vierde niveau, d.w.z.. het stadium van de beginnende irritatie en de opkomst van protest.

Kenmerkend voor deze fasen is de vaststelling dat de lokale bevolking de indruk heeft niet gehoord te worden, overspoeld te worden en de greep op de eigen leefomgeving aan het verliezen is. Het zijn niet langer de inwoners die hun gemeenschap gestalte geven, het zijn externen (de toeristische industrie, de bouwpromotoren, de recreatieve sector, tweede verblijvers, investeerders, de toeristen zelf) die aangeven hoe het leven moet verlopen en welke richting alles uitgaan moet.


Na enige tijd barst de kruik. Politici worden gewantrouwd, lokale overheden krijgen de opmerking te coulant te zijn, toeristen irriteren en men maakt de rekening op: overlast, (verkeers)onveiligheid, hogere (verdoken) kosten, gebrek aan betaalbare woningen, druk op de groene ruimte, druk op de voorzieningen, megalomane projecten die enkel een bepaald segment van de bevolking toekomen.

De klassieke zoethouders doen het na verloop van tijd niet meer. Men doorziet het systeem, er is wantrouwen, verzuring. De gevolgen zijn zichtbaar en de werkelijkheid maakt duidelijk dat dit alles in fine onhoudbaar is.
Het gemor neemt toe. Eerst is er een gematigde reactie, later verscherpt deze. Wakkere toeristen mijden bepaalde zones en/of bewoners verlaten de gemeente/stad. Slechte publiciteit is niet langer om te buigen tot gewoon publiciteit: de mooipraters zijn uitgepraat.

Het laatste stadium mag u zelf invullen.

3 REACTIES

  1. In de deelgemeente Heist is het reeds zo. De Heldentorens zijn geen doorn in het oog van de meeste Heistenaars maar de plaats van het gebouw is allesbehalve. Het Heist van vroeger met de smallere straten worden er precies door “verstikt”. Dan wordt door het gemeentebestuur ook nog geopperd om het standbeeld van de oorlogshelden te verplaatsen richting Parkstraat. Dan mag de naam Heldenplein ook veranderen in bv. “Dikkenekkenplein” of “Hoogmoedswaanzinplein” want echte Knokke-Heistenaars zullen er waarschijnlijk nooit in wonen. Vraag je een fontein, dan komt er een ondergrondse parkeergarage die het plaatsen van zo’n waterpartij zo goed als onmogelijk maakt. De enige fontein in de deelgemeente staat in “de Garre”, een plaats waar zo goed als geen passage is of het is van de bewoners van dit pand als dit kunstwerkje dat reeds verschillende malen door vandalen werd beschadigd er nog staat tenminste. Sommige Heistenaren wisten tot voor kort niet eens van het bestaan van dat klein fonteintje dat er al enkele decennia staat af. Met de werken aan de doortocht van Heist is er nochtans plaats genoeg om deze ooit zo mooie badstad met verschillende fonteinen (aan het Vissershuldeplein, de Kinkhoorn, het Stationsplein en ook in Duinbergen) er ook een bezorgen zoals er in Knokke verschillende te zien zijn. Of is die deelgemeente geen fontein waardig? Met de HOOST, ook een gebouw die door niemand werd gevraagd worden de bouwperikelen hopelijk snel opgelost en zijn de gewelven van de ondergrondse parking sterk genoeg om de zware marktwagens te ontvangen want sommigen hebben veel weg van een container van 40 voet, tientallen tonnen zwaar. Op de plaats waar het stadhuis stond zouden winkels en horecazaken komen. Elke rechtgeaarde Heistenaar weet nu reeds dat dit een maat voor niets zal zijn en de leegstand nog zal vergroten. Dit is geen plaats voor horeca en handelspanden. Het verleden heeft dat duidelijk bewezen. Nog één café, een verzekeringenkantoor, een bank en een apotheek waar er vroeger zeker vier cafés, minstens twee winkels, een bank en een kapperszaak waren én nog een stadhuis met politiebureau. Er is daar té weinig passage en de HOOST zal daar niets aan veranderen. Over de appartementsgebouwen van Ghelamco in de tweede golf zullen we het nog niet hebben want dit is gewoon een kaakslag zowel voor de Kneistse landbouwers als de Knokke-Heistenaars zelf. Of hoe het grote geld de gewone échte inwoners van onze gemeente op de knieën kan dwingen en zelfs hun gemeente doen verloochenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen