18.9 C
Knokke-Heist

Plusinwoner brengt Sea-Invest onder in Stichting Petros voor familiale overdracht

Gentse havenondernemer brengt Sea-Invest onder in Stichting Petros voor familiale overdracht

Philippe Van de Vyvere, een 69-jarige havenondernemer uit Gent, heeft zijn internationale logistieke groep Sea-Invest overgebracht naar de nieuwe Stichting Petros voor de familiale overdracht van zijn bedrijf naar zijn zoon. Naast Sea-Invest omvat Petros ook de Luxemburgse holding Immo-Euro, die op haar beurt de holding Belfipar controleert. Belfipar bevat onder meer het Franse wijnhuis Phélan Ségur in Saint Estèphe, dat Van de Vyvere kocht in 2017. Vader Van de Vyvere leeft een zeer discrete levensstijl en vermijdt interviews. De ondernemer werd ooit gehomejackt en bedreigd met een pistool, wat een trauma veroorzaakte.

Van de Vyvere begon zijn carrière bij de Gentse expediteur Lalemant en kocht in 1985 een kleine kolenterminal in Gent, wat het begin was van Sea-Invest. Het afgelopen decennium investeerde hij ongeveer 1,5 miljard euro in de uitbreiding van zijn tankopslagdivisie Sea-Tank, wat nu een van de grootste uitbaters van olietanks in West-Europa is. Sea-Invest behaalde in 2021 een omzet van 755 miljoen euro en een winst van 57 miljoen euro, en telt 5.500 werknemers. De groep beheert terminals in 24 havens in Europa en Afrika en behandelt meer dan 150 miljoen ton goederen per jaar, wat drie keer meer is dan de overslag van de haven van Zeebrugge. Sea-Invest heeft terminals in Antwerpen, Gent en Zeebrugge.

Van de Vyvere staat bekend als een levensgenieter die houdt van wijn, sigaren en kunst. In 2017 kocht hij het 70 hectare grote Franse wijndomein Phélan Ségur in Saint Estèphe en investeerde hij fors in vastgoed, waaronder in Knokke-Heist. Hij was zeer goed bevriend met wijlen burgemeester Leopold Lippens en was jarenlang vriend aan huis bij wijlen Albert Frère. In Hansbeke kocht hij ooit de voormalige pastorij, het restaurant Onder de Toren, het restaurant Het Oud Gemeentehuis, het Huis Philomena en het legendarische Café de Reisduif, bekend van het liedje van Johan Verminnen.

Met een vermogen van 788 miljoen euro staat Van de Vyvere op de 45e plaats van de ranglijst van rijkste Belgen. Hoewel hij zelden de pers te woord staat, is hij bij de inhuldiging van grote haveninvesteringen te zien.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen