Home Politiezone Damme/Knokke-Heist Politievakbond wil de jongeren beter screenen nog voor ze naar de...

Politievakbond wil de jongeren beter screenen nog voor ze naar de kust vertrekken

Politievakbonden VSOA en NSPV stellen voor om de veiligheidsaanpak van festivals toe te passen aan de kust. “Op een festival is het niet normaal dat je binnenkomt met een frigobox vol sterkedrank en een beatbox.

Dat zou aan het strand ook zo moeten zijn”, zegt ondervoorzitter Vincent Houssin van VSOA.

Het zit de vakbonden hoog. Ze eisen een harde aanpak van “het uitschot van Brussel” dat amok komt maken aan de kust en op andere plaatsen. De relschoppers vielen afgelopen weekend ook de Lokale Politie aan. “De achterban is heel boos over de gang van zaken. Geweld tegen de politie moet eindelijk eens worden aangepakt”, zegt Carlo Medo van NSPV. Ook korpschef Steve Desmet liet zich in Kneistikrant al uit over een gebrek aan respect die de jongeren hebben tegenover de politie.

“Sommigen noemen de aanpak van de politie etnische profilering, maar de realiteit is dat men er de amokmakers uitpikt, of diegenen die gekend zijn bij de politie en in grote groepen aankomen. Toevallig zijn dat gasten uit het Brusselse. Men moet het zonlicht niet ontkennen, de politie is daarvoor opgeleid en weet welke types men zoekt. Het is profileren op afwijkend gedrag.”

De festivalaanpak kan ook werken aan de kust, menen de vakbonden. Op een festival kom je volgens Houssin niet binnen met sterkedrank, drugs of een beatbox. “Daar vindt men dat normaal en gaat men de politie niet betichten van etnische profilering of vrijheidsbeperkingen”, zegt hij.

Medo voegt er een aanmeldingssysteem aan toe voor wie naar de kust wil. “Dan krijg je een soort van papier mee”, luidt het. Dat kan dan gecontroleerd worden. “Dat lijkt mij een evidentie in deze periode”, vindt Medo, die verwijst naar het verplichte formulier dat werd ingevoerd voor wie naar België wil reizen.

Maar beter nog zou het zijn als probleemjongeren al gestopt worden in Brussel. “Maar dan moet de Brusselse overheid meewerken. Het valt me op dat het daar erg stil blijft”, dixit Houssin. “Als er hooligans uit Antwerpen in Brussel waren, waren zij nochtans de eersten om zich te laten horen.”

Medo en Houssin willen dat geweld tegen de politie hard wordt aangepakt. “Van de beloofde nultolerantie komt niets in huis. Meer dan 30 procent van de zaken van slagen en verwondingen tegen de hulpdiensten wordt geseponeerd. Minder dan 50 procent wordt ervoor veroordeeld. Dat men dat eens meeneemt in de commissie en die beloofde nultolerantie uitvoert”, aldus Houssin.

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

De dag start betrokken met regen of buien. Na de middag wordt het droog en komen er opklaringen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima...

iearthfriendly.com uit Knokke-Heist maakt biologisch afbreekbare mondmaskers

iearthfriendly.com een ecologisch bedrijfje uit de Dorpsstraat hier in Knokke-Heist hecht veel waarde aan de gezondheid van de aarde en daarom verkopen we met...

Recente reactie van onze lezers