18 C
Knokke-Heist

Port of Antwerp-Bruges vliegt op twee snelheden

Port of Antwerp-Bruges en zijn partners, Dronematrix, Skeydrone en Proximus, hebben vandaag groen licht gekregen om hun drone in een box netwerk genaamd D-Hive te lanceren. Dit nieuws betekent dat de havens van Antwerpen en Zeebrugge op verschillende snelheden lijken te werken. Er is een operationele vergunning verleend om dagelijks automatische BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) dronevluchten uit te voeren in het havengebied van Antwerpen, maar nog niet in Zeebrugge. Dit is een primeur in de wereld van de drone-luchtvaart.

Belangrijke vertegenwoordigers van Europese en nationale regelgevende instanties verbonden aan de drone-luchtvaart (EASA, Eurocontrol, FOD Mobiliteit en Vervoer, Skeyes, DGLV) waren getuige van de eerste toegestane vlucht van een BVLOS-drone nabij de Kieldrechtsluis. Deze vlucht werd uitgevoerd vanuit een Command & Control Center in het centrum van de haven.

Het is belangrijk om op te merken dat de operationele vergunning is gebaseerd op een nieuw BVLOS-kader, bekend als pre-Uspace airspace, dat is gebouwd door Skeydrone. Dit kader is goedgekeurd als een legitiem en veilig kader voor BVLOS-vluchten door de Belgian Civil Aviation Authority (BCAA) en de European Union Aviation Safety Agency (EASA). Met de goedkeuring van dit kader zijn de voorbereidingen voor het volledig operationeel maken van het D-Hive netwerk van geautomatiseerde drones in de komende maanden afgerond.

Het is nog niet duidelijk wanneer BVLOS-dronevluchten in Zeebrugge zullen worden toegestaan.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen