zaterdag, april 13, 2024
HomeHaven / ZeebruggePresentatie jaarverslag 2023 van Proper Strand Lopers: een terugblik op een jaar...

Presentatie jaarverslag 2023 van Proper Strand Lopers: een terugblik op een jaar van impact

In 2023 zette de beweging Proper Strand Lopers, die haar oorsprong vond in een Facebookgroep met het doel bewustzijn te creëren rond de afvalproblematiek op de Belgische stranden, aanzienlijke stappen voorwaarts. De organisatie, onder de bezielende leiding van projectcoördinator Tim Corbisier, registreerde niet alleen een toename in het volume van opgeruimd afval met 7 procent op strand en duinen en een significante stijging van 16 procent in de kustgemeenten, maar wist ook haar boodschap van bewustwording en actie verder te verspreiden.

Een jaar van actie

Het afgelopen jaar kenmerkte zich door een reeks trans-Atlantische stormen die, ondanks een minder drukke zomer, bijdroegen aan een groter volume opgeruimd afval. Deze natuurlijke fenomenen hielpen niet alleen om de hoeveelheid afval op de stranden en in de duinen aan te pakken, maar leverden ook enkele opmerkelijke vondsten op. Zoals Corbisier aangeeft, is de kern van hun missie niet enkel het ruimen van afval, maar vooral het teweegbrengen van een mentaliteitswijziging door mensen direct te betrekken bij de problematiek.

Teambuilding en engagement

Een opmerkelijke prestatie in 2023 was het verhogen van de betrokkenheid. Met 6.250 engagementen tijdens 2.170 acties, wat neerkomt op een gemiddelde van 17 mensen per dag die actief waren langs de Belgische kust, heeft de organisatie haar doel om meer mensen te mobiliseren ruimschoots bereikt. De toename in het aantal vrijwilligers met 20 procent is mede te danken aan de stijging in aanvragen voor het organiseren van opruimacties en klasbegeleidingen. De grootste teambuilding vond plaats in Oostende, waar 380 collega’s van de Europese Commissie deelnamen aan een ’trash hunt’, een krachtig voorbeeld van hoe Europese maatregelen op lokaal niveau zichtbaar worden.

Community steun

Het jaar was echter niet zonder tegenslagen. Het verlies van Andrea, een toegewijde vrijwilliger, en de strijd van een jonge strandheld tegen een levensbedreigende ziekte, testten de veerkracht en solidariteit van de community. Dankzij een steunactie kon er 7.000 euro worden ingezameld, een bewijs van de sterke banden binnen de Proper Strand Lopers gemeenschap. Bovendien markeerde 2023 de aanstelling van een voltijdse werknemer, een mijlpaal voor de organisatie, hoewel de financiële stabiliteit een voortdurende uitdaging blijft.

Reflectie en vooruitblik

Ondanks de financiële uitdagingen, heeft Proper Strand Lopers bewezen dat elke geïnvesteerde cent een veelvoud aan resultaat oplevert. De verdubbeling van de omzet is een teken van groei, maar ook een herinnering aan de noodzaak van duurzame financiering voor de toekomst. Terwijl de organisatie vooruitkijkt, blijft het doel helder: het Belgische kustlandschap vrij van afval maken en de gemeenschap blijven inspireren en activeren.

In de strijd tegen strandafval heeft Proper Strand Lopers laten zien wat mogelijk is wanneer gemeenschap, toewijding en actie samenkomen. Het pad vooruit is zowel uitdagend als hoopvol, met de belofte van verdere vooruitgang en de continue groei van een beweging die niet alleen de kustlijn, maar ook harten en geesten verandert.