18.3 C
Knokke-Heist

Proef de Smaak van de Zee op Dino’s Oesterproeverij

De oesterproeverij die gehouden wordt op Dino’s op het Verweeplein in onze deelgemeente Knokke op zondag 12 februari is een unieke kans om de smaken van de zee te proeven. De oesters zijn nog zeer lekker en organisator Maarten du Bois ziet het nu al helemaal zitten.

Hoewel er heel veel verschillende soorten oesters bestaan, kun je ze opdelen in twee groepen: de platte oester en de bolle creuse oester. De oesters lijken niet zo op elkaar, ook niet qua smaak. Daarbij is de platte een stuk duurder, omdat hij er veel langer over doet om te groeien.

In Vlaanderen eet je vaak een oester uit de Oosterschelde: dat kan een romige en zilte Zeeuwse platte zijn, maar ook een naar zeewier smakende Zeeuwse creuse. Verder zijn we hier dol op oesters uit Frankrijk. We eten zowel Belons, platte oesters uit Bretagne met wit vlees, als de Franse creuse. Die laatste soort wordt meestal vernoemd naar de streek van herkomst of de manier waarop hij gekweekt is. Denk aan de Fines de Claires, de volle en vlezige oester die perfect is voor beginners. Ook veel gegeten: de romige en licht kruidige Gillardeau en de vlezige Ierse oester.

Een oester eet je het liefst met wat citroensap, om hem een subtiele zure touch te geven, meestal in combinatie met een snuf zwarte peper. Ook lekker is hij in combinatie met frambozenazijn en sjalot. Overdrijf niet met hoeveelheden, het is zonde als de oestersmaak erdoor naar de achtergrond verdwijnt.

Een goede oester hoort ondoorzichtig te zijn, maar niet grijs. Ivoorkleurig is het hij het allerbest; dat betekent dat de oester lekker veel heeft gegeten. Daarnaast mag hij niet al te klein zijn. De schelp moet goed gevuld zijn, teveel water opslurpen is niet lekker. Gebruik je neus voordat je de oester in je mond stopt. Een verse oester ruikt ziltig en zee-achtig, een foute pik je er met zijn rotte geur vaak meteen uit.

Maak de oester los met een oestermes en snij de sluitspier los. Proef de smaak van de zee op de oesterproeverij van Dino’s.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen