Home Knokke-Heist Deelgemeente Knokke Projectontwikkelaar Paul Gheysens gaat mee investeren in de aanleg van een rotonde...

Projectontwikkelaar Paul Gheysens gaat mee investeren in de aanleg van een rotonde in de Natiënlaan

In zitting van 26 november 2020 heeft de gemeenteraad een overeenkomst goedgekeurd waarbij projectontwikkelaar Paul Gheysens namens Leisure Property Invest voor 250.000 euro bijdraagt in de aanleg van een rotonde in de Natiënlaan ter hoogte van de Izabellavaart. De rotonde moet een vlotte ontsluiting van de 2de golf en het golfhotel verzekeren. Daarnaast zal zij ook functioneren als keerpunt voor het autoverkeer op de Natiënlaan, als snelheidsremmende factor en als ruimtelijke versterking van de nieuwe vergroende Natiënlaan.  

Totaalproject van 5 miljoen euro 

Dit totaalproject wordt geraamd op 4.716.272,00 euro (exclusief BTW) waarvan 457.000 euro ten laste van het Agentschap Wegen en Verkeer. Het leeuwenaandeel van deze realisatie wordt dus gedragen door het gemeentebestuur.   

Behoefte aan een tweede golfterrein 

In juli 2006 heeft de Vlaamse overheid het Golf Memorandum II goedgekeurd met als doelstelling ruimte te openen voor de creatie van bijkomende faciliteiten voor de groeiende vraag naar accommodatie van deze sport. Onderzoek had ondertussen ook uitgewezen dat er een duidelijke behoefte was aan een tweede golfterrein in Knokke-Heist. Ghelamco Group heeft in het licht van deze evolutie dan ook de nodige terreinen aangekocht om een dergelijk project te realiseren. Het golfterrein op zich is geen geïsoleerd project maar kadert in een groter geheel van stadsontwikkeling met onder andere de bouw van een nieuwe campus voor het AZ Zeno, een recreatieve zone met een zwem-en fitnesscentrum en watersportfaciliteiten in Lakeside Paradise, de aanleg van een speelbos en een golfhotel met congresfaciliteiten.  

Totaalproject herinrichting Natiënlaan 

In februari 2019 werd het voorontwerp en de projectnota voor de heraanleg van de gewestweg N49 Natiënlaan tussen Nieuwstraat en Kalvekeetdijk met inbegrip van de nieuwe rotonde Izabellavaart, goedgekeurd op de gemeentelijke begeleidingscommissie en op de regionale mobiliteitscommissie. Vervolgens heeft de gemeente het studiebureau Sweco aangesteld voor de voorbereiding van het aanbestedingsdossier tot en met uitvoering van de werken. De rotonde maakt onderdeel uit van het totaalproject heraanleg Natiënlaan tussen Nieuwstraat en Kalvekeetdijk.   De werkzaamheden zullen pas starten nadat de balkonrotonde ter hoogte van de Kalvekeetdijk eind 2021 volledig gerealiseerd is. 

5 REACTIES

 1. Die 250.000 euro zijn voor Gheysens een peulschil voor wat hij er voor terugkrijgt en de totaalprijs van deze rotonde. Met dit bedrag als duwtje in de rug zouden veel van onze inwoners een huis in onze gemeente kunnen kopen. Huisprijzen die door o.a. Gheysens en andere kapitaalkrachtigen enkel de hoogt worden ingeduwd. Voor deze “groten” worden veel regels aangepast en gewijzigd om toch maar de megalomane projecten te kunnen verwezenlijken. Projecten die niet voor onze inwoners zijn maar nog meer van dat soort kapitalisten aantrekt.

 2. 250.000 euro voor een rotonde als tegenprestatie voor verkregen gunsten. Zal hij dan ook zorgen dat er altijd doorgang mogelijk is via de Nieuwstraat naar Knokke voor bv de Ramskapellenaars of gaan die altijd moeten rondrijden via Heist of Westkapelle? Gemakkelijk om als kapitaalbezitter in het nieuws te komen met een aalmoes van 250.000 euro maar tegelijk de “gewone man in de straat” de doorgang verbieden langs een weg die ik al heel mijn leven weet bestaan en al veel langer. Dit is wat de macht van het geld betekent voor de “gewone burger” of “inwoner”.

 3. WVC Wat echt noodzakelijk is , is een overbrugging of voetgangerstunnel bij de in en uitrit van Knokke aan het stationsplein. Ganse dagen zijn daar files ! Dit zou veel voordelen /veiligheid bieden aan voetgangers – fietsers en autoverkeer !
  Maar duidelijk gaan de golfers voor !

  • Dit was een kapitale ontwerpfout bij de realisatie van dit “rond punt”. Een rond punt wordt ontworpen en gerealiseerd om het verkeer vlot en zonder de hinder van verkeerslichten te laten doorstromen.
   In dit geval zijn de plaatsing van twee verkeerslichten om de voetgangers en fietsers veilig te laten oversteken en enorme hinder. Hier moet gewoon een ondertunneling worden voorzien. Maar ja… alle ingenieurs en slimme koppen ten spijt werd dit over het hoofd gezien, of niet nodig geacht. Ongelooflijke verspilling van gemeenschapsgeld !

 4. De vraag moet worden gesteld of het wenselijk is dat private personen deelnemen aan dergelijke investeringen. Komen we straks terecht in een systeem waarin RUP op maat van bepaalde investeerders worden gemaakt.
  Het vermarkten van de openbare parking in de Knokkestraat om zo de bouw van de drie torens mogelijk te maken is nog zo’n interessant dossier.
  Wat is de houding van de huidige meerderheid en van de oppositie ?
  Projectontwikkelaars zijn zelden filantropen.
  Omschrijvingen zoals een vergroende Natiënlaan – ik denk aan het vernielen van het parkje in de Knokkestraat – maken al lang geen indruk meer op vele mensen.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers