Home Zwinregio Zeebrugge PSA Zeebrugge versterkt positie van internationale papierhub

PSA Zeebrugge versterkt positie van internationale papierhub

Met een tweede dienst van Wallenius SOL naar Scandinavië versterkt PSA Zeebrugge zijn rol van intercontinentale hub voor papier- en woudproducten. De terminal is in volle uitbreiding, zowel in oppervlakte en infrastructuur als in het optimaliseren van de dienstverlening. “We halen intussen vlot 1,5 miljoen ton forest products per jaar”, zegt commercieel manager Evelyne Duthieuw.

In de herfst pakte PSA Zeebrugge uit met vacatures voor niet minder dan 30 havenarbeiders. Die waren nodig om vanaf januari een tweede wekelijkse aanloop van Wallenius SOL te behandelen. Deze extra dienst betekent voor PSA Zeebrugge 200.000 extra ton papier per jaar en wordt daarnaast verder aangevuld met voornamelijk roll-on-roll-off cargo (roro)”, vertelt Evelyne Duthieuw, commercieel manager van PSA Zeebrugge. 
De nieuwe lijn vertrekt in de Botnische Golf, het gedeelte van de Baltische Zee tussen Zweden en Noord-Finland. “Door deze bijkomende dienst is die regio nu sterk met Zeebrugge verbonden. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van bestaande en nieuwe havenklanten. De bijgekomen 200.000 ton die jaarlijks bij PSA Zeebrugge aangeleverd wordt, gaat om zo’n 10.000 containers of omgerekend 200 per week. Naast de fysieke behandeling werd voor de Finse papierproducent Metsä Board ook een geïntegreerde digitale flow ontwikkeld. Daarbij worden de inkomende losgegevens automatisch verwerkt, verrijkt en vervolgens hergebruikt voor de export douaneaangifte en VGM (verified gross mass) aanmelding. Met het PSA-platform CALISTA bieden we deze extra service voor de eerste maal in Europa aan.”
PSA Zeebrugge behoort tot de wereldwijde groep PSA, die grote terminals heeft in onder meer Singapore en Antwerpen.

Snelheid verhogen

De multi purpose terminal op het einde van de westelijke strekdam in Zeebrugge is gespecialiseerd in de multimodale overslag van papier- en woudproducten. “We zijn verbonden met Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje maar ook trans-Atlantische bestemmingen in de VS en  Brazilië. Hier werken een 185-tal havenarbeiders en een 25-tal bedienden. Samen behandelen we intussen al meer dan 4 miljoen ton goederen per jaar.”
Vorig jaar werd de steiger verlengd om de grootste shortsea roroschepen te kunnen ontvangen. De terminal beschikt nu over een kilometer diepzeekade met zes ligplaatsen en drie RoRo-pontons. Er is een bundel van zes sporen van 700 meter lang. De magazijncapaciteit werd uitgebreid om nog meer containers te kunnen strippen (leegmaken) en stuffen (vullen). 
“De terminal groeide tot 60 hectare en we werken aan verdere uitbreiding. Binnenkort bouwen we tussen de kade en de magazijnen een overdekte zone van 6.000 vierkante meter. Daarmee zullen we de ladingen nog sneller en efficiënter kunnen behandelen. Tempo is belangrijk voor een minimale ligtijd van de schepen”, licht Duthieuw toe. 

Brexit en RX/SeaPort

Door van bij de start van de coronapandemie beschermende maatregelen te nemen, bleef de terminal voortdurend operationeel. “Ook de Brexit konden we goed opvangen. Dit had geen invloed op het volume lading. Ook de bijkomende administratie levert geen problemen op dankzij het havenbreed digitaal platform RX/SeaPort. Dat werkt perfect voor onze zaken”, besluit Duthieuw.

TEKST: Roel Jacobus voor Ondernemers
FOTO: H. Claeys

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers