16.9 C
Knokke-Heist

Rankin Reflecteert op 30 Jaar Fotografie

De invloedrijke fotograaf Rankin blikt terug op zijn carrière, de opkomst van het legendarische tijdschrift Dazed & Confused, en zijn huidige tentoonstelling in CC Scharpoord, Knokke-Heist.

Als één van de drijvende krachten achter de jaren ’90 look, kijkt fotograaf Rankin terug op zijn carrière en de invloed van Dazed & Confused, het tijdschrift dat hij samen met Jefferson Hack oprichtte. Dertig jaar later is er nu een boek en een expo over deze bijzondere periode. Rankin deelt zijn ervaringen: “Ik ben geprivilegieerd omdat ik kan doen waar ik van hou.”

In de loop der jaren is Rankins stijl geëvolueerd, van minder gesofisticeerd naar technisch onderlegd. Toch zijn de ideeën altijd dezelfde gebleven. Hij haalt een bijzondere fotoshoot met Thom Yorke aan als één van zijn favorieten. Yorke interviewde zichzelf voor Dazed & Confused, waarbij Rankin foto’s nam die beide kanten van zijn persoonlijkheid belichtten.

Rankin betwijfelt of een magazine vandaag nog evenveel invloed kan hebben als Dazed destijds. De focus ligt tegenwoordig vooral op sociale media, waarbij de originaliteit soms verloren gaat. Toch blijft hij trots op het feit dat het magazine miljoenen mensen bereikt.

De tentoonstelling ‘Rankin: The Dazed Decades’ in CC Scharpoord, Knokke-Heist, trekt bezoekers aan die hun waardering uiten. Bezoeker Jan De Vries zegt: “Het is geweldig om de evolutie van Rankins werk te zien en de invloed van Dazed & Confused te ervaren.” Sofie Van Dijk voegt toe: “De tentoonstelling is een nostalgische reis door de jaren ’90 en de opkomst van een invloedrijk tijdschrift.” Pieter Vermeulen besluit: “Rankin is een visionair en zijn werk heeft een enorme impact gehad op de popcultuur.”

Rankin streeft ernaar zijn onderwerpen iconisch te maken, maar ze tegelijkertijd als menselijke wezens te portretteren. Hij heeft zowat elke beroemdheid gefotografeerd, van David Bowie tot de Queen, en zijn stijl wordt gekenmerkt door eerlijkheid en herkenbaarheid.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen