18.4 C
Knokke-Heist

Remote sensingtechniek bevestigt fraude en defecten bij voertuigen in de haven

In het voorjaar van 2021 liet Port of Antwerp-Bruges op meerdere plaatsen in en rond de haven de uitstoot van voorbijrijdende voertuigen meten met behulp van remote sensing. Uit deze metingen blijkt dat een kleine groep voertuigen verantwoordelijk is voor een groot deel van de uitstoot van schadelijke stoffen door fraude of defecten aan roetfilters en SCR-katalysatoren. Deze resultaten bevestigen de bevindingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Met behulp van remote sensing kunnen controleurs de voertuigen die veel te veel stikstofoxiden en roet uitstoten doeltreffend aanpakken, zodat er gericht actie kan worden ondernomen om de luchtkwaliteit in de haven te verbeteren. Dit bleek uit een team van experts dat de uitstoot van zo’n 235.000 voorbijrijdende auto’s, bestelwagens en vrachtwagens bepaalde.

Moderne voertuigen zijn uitgerust met een roetfilter en een SCR-katalysator om te voorkomen dat er te veel roetdeeltjes en stikstofoxiden worden uitgestoten. Door deze onderdelen uit te schakelen of defecte roetfilters niet correct te herstellen, kunnen eigenaars veel geld besparen. Helaas zijn de volksgezondheid en het milieu hiervan de dupe.

Met remote sensing metingen kunnen politie en wegeninspectie in de haven van Antwerpen deze problematiek gericht aanpakken. Deze meetmethode leverde twee conclusies op: voertuigen kunnen efficiënter voor controle worden geselecteerd na meting in reële rij-omstandigheden en meetopstellingen dichtbij het vertrekpunt van vrachtwagens leveren niet de beste resultaten op. Een snelweg of een op- of afrit daarvan is de meest interessante locatie voor het uitvoeren van metingen.

Op basis van de metingen schatten de onderzoekers in dat een vrachtwagen die rondrijdt met een niet-werkende SCR-katalysator evenveel uitstoot als 15 vrachtwagens die in orde zijn. Bij roetfilterfraude kan dit oplopen tot ruim honderd keer zoveel. Door deze groep gericht aan te pakken, kunnen we de luchtkwaliteit sterk verbeteren.

Annick De Ridder, voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges, noemt het project innovatief en ambitieus. Het constateert dat het slechts om een kleine groep bestuurders gaat die de regels met de voeten treedt en verantwoordelijk is voor een groot deel van de uitstoot. Wie bewust regels overtreedt, moet worden aangesproken.

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, Zuhal Demir, dringt er bij haar collega’s in de Vlaamse regering op aan om snel te investeren in de structurele uitrol van remote sensing in Vlaander

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen