Home Cultuur Restauratie van Hoeve ‘t Boerenhof gestart

Restauratie van Hoeve ‘t Boerenhof gestart

De Vlaamse Regering keurde in mei een tussenkomst 216.226,37 euro goed voor de restauratie van Hoeve ‘t Boerenhof. De afgelopen dagen is men ook effectief met de restauratie gestart. “Door die broodnodige restauratie van ‘t Boerenhof zorgen we ervoor dat een belangrijke historische site voor Heist ook in toekomst levendig blijft. De gerestaureerde schuur kan gebruikt worden als uitbreiding of ondersteuning van de bestaande handels- en horecazaken op de site”, zegt minister Diependaele in een reactie. 

De historische hoeve ’t Boerenhof in Heist dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw. De hoeve gaat terug op een 12de-eeuwse tiendenschuur van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars. De plek is heel belangrijk voor de geschiedenis van Heist omdat de eerste bewonerskern uit de streek zich hier situeerde (gehucht ‘Koudekerke’). Er wordt in de schuur dan ook archeologisch onderzoek voorzien bij de start van de restauratiewerken. 

Na vele jaren van leegstand wordt de waardevolle bergschuur nu casco gerestaureerd. De bakstenen muren en het indrukwekkende dakgebinte worden gestabiliseerd. Enkele bestaande poortopeningen worden voorzien van vensters maar met behoud van de poorten. Ook wordt de schuur volledig onderschoeid.

De schuur deed vroeger al dienst als restaurant en feestzaal en is aan de achterzijde voorzien van een uitbouw. Deze uitbouw wordt gesloopt en slechts beperkt herbouwd. Zo kan in de vrij gesloten constructie toch voldoende daglicht blijven zonder extra openingen te voorzien. Na de restauratie van de bergschuur zal die herbestemd worden, mogelijk in relatie met de handels- en horeca-activiteiten op de rest van de site. 

’t Boerenhof werd in 1971 beschermd als monument. Na de restauratie zal de site waar ook de Ravelingen 3.0 komt er weer helemaal anders uit zien.

3 REACTIES

  1. Dit is zeer goed nieuws voor onze gemeente. Deze schuur is een historisch monument van onschatbare archeologische waarde. Het stond al decennia lang te verloederen. Binnen enkele
    jaren zal het weer de prachtige schuur van weleer worden met dank aan ons gemeentebestuur én de Vlaamse Regering.

    • Met dank aan de EIGENAAR die hierin investeert . Het gemeentebestuur heeft er niets mee te maken integendeel het kon de schuur al jaren geleden kopen maar deed niets ..Wanneer zal het gemeentebestuur zijn nek uitsteken voor de vroegere Belle-Vue aan de Lac van Heist die al jaren staat te verkrotten?

      • Beste inwoner, i.v.m. het gemeentebestuur kun je best gelijk hebben maar ik was er van overtuigd dat ook het gemeentebestuur “een duwtje aan de kar” gegeven had.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

2 jaar voorwaardelijk voor Zeebruggenaar met een kort lontje

Een veertiger uit onze buurgemeente Zeebrugge bijna dag op dag twee jaar geleden net gedaan met werken, toen hij het op een parking...

Vissers kijken uit naar meer “tong” in 2021

De kans is de reëel dat onze vissers volgend jaar meer tong mogen vangen. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits...

Recente reactie van onze lezers