dinsdag, april 16, 2024
HomeHaven / ZeebruggeRevolutie in Havenbeheer: TOOL, de Nieuwe Digitale Weg Voor Nautische Toelatingen

Revolutie in Havenbeheer: TOOL, de Nieuwe Digitale Weg Voor Nautische Toelatingen

In een baanbrekende stap richting digitale transformatie, introduceert de haven van Antwerpen-Brugge vanaf 28 november 2023 een nieuwe manier voor het aanvragen van nautische toelatingen: TOOL. Deze applicatie belooft een revolutie in de manier waarop scheepsgebonden activiteiten worden beheerd en toegestaan binnen het havengebied.

Wat Zijn Nautische Toelatingen? Nautische toelatingen, verstrekt door de havenkapiteinsdienst en gebaseerd op de Havenpolitieverordening, zijn cruciaal voor het veilig en efficiënt uitvoeren van scheepswerken. Deze regelgeving waarborgt een veilige scheepvaart en minimaliseert risico’s voor het milieu.

De Introductie van TOOL: Met de lancering van TOOL vindt een significante verschuiving plaats in het proces van het aanvragen van toelatingen. Eerdere procedures, die voornamelijk via papieren formulieren verliepen, worden nu volledig gedigitaliseerd. TOOL integreert verschillende functies, zoals het aanvragen, bekijken, en beheren van toelatingen voor activiteiten zoals duikwerken, brugpassages, en LNG bunkering.

Voordelen van TOOL:

  • Efficiëntie: Vermindering van administratieve lasten en snellere verwerking van aanvragen.
  • Gebruiksgemak: De applicatie is ontworpen om intuïtief te zijn voor de gebruikers, met een tweetalige interface in het Nederlands en Engels.
  • Integratie: Naadloze aansluiting met bestaande systemen binnen de haven, zoals APICS en Nautische Berichten.
  • Betere Overzichtelijkheid: Duidelijk inzicht in lopende en geplande werken in het havengebied.

Overgangsperiode en Ondersteuning: Een overgangsperiode tot eind december 2023 staat gebruikers toe om vertrouwd te raken met het nieuwe systeem. Gedurende deze periode kunnen bestaande formulieren en contactmethoden nog gebruikt worden. Voor ondersteuning en vragen is het Loket Toelatingen beschikbaar via e-mail en telefoon.

De implementatie van TOOL markeert een belangrijke stap in de modernisering van de haven van Antwerpen-Brugge. Deze vooruitgang draagt bij aan een veiligere en efficiëntere haven, wat essentieel is voor zowel lokale als internationale scheepvaartactiviteiten.