17.6 C
Knokke-Heist

Revolutionaire Jetski Verandert Reddingsoperaties voor de Kust van Knokke-Heist

Gisteren was een belangrijke mijlpaal voor de kustreddingsdienst van Knokke-Heist. De dienst nam een geavanceerde jetski met een rescue sled in gebruik, die vooral ingezet zal worden in de ondiepe wateren van de Baai van Heist en de Zwingeul. Volgens hoofdreder Dries Hautekiet overtreft dit 160 pk vaartuig in wendbaarheid de conventionele interventieboten met buitenboordmotor, vooral bij hoge golven.

“Een gekapseisde jetski kan eenvoudig rechtgetrokken worden, waardoor reddingsoperaties meteen kunnen worden hervat. De afwezigheid van een schroef maakt de jetski veiliger voor reddingsacties. Deze investering was absoluut noodzakelijk”, stelt Hautekiet vast.

De kustreddingsdienst van Knokke-Heist benadrukt het belang van training. Adjunct-hoofdredders Jelle De Paepe en Kjell Devloo-Casier volgden al een speciale jetski-opleiding bij WOBRA (West-Vlaams opleidingscentrum voor brandweer, reddings- en ambulancediensten) in Blankenberge. De training is gericht op het efficiënt inzetten van de jetski bij reddingsoperaties.

De focus ligt niet alleen op het behalen van een certificaat, maar ook op het opleiden van meer kustredders in de toekomst. Met instemming van de gemeente wordt het gebruik van de jetski strikt beperkt tot reddingsoefeningen en essentiële interventies om de rust van de badgasten en het zeemilieu te behouden.

Het strandwachtteam van 2023 begon zijn bewaking op 6-7 mei, waarbij elke zaterdag en zondag drie strandwachten de zones Heist, Albertstrand en Lichttorenplein bewaken. Vanaf 15 juni tot en met 15 september zullen Duinbergen en Zoute dagelijks worden toegevoegd. Van 1 juli tot 31 augustus wordt het team uitgebreid tot vier redders die 7 dagen per week toezicht houden over 12 badzones.

Het gemeentebestuur, de reddingsdienst en de politie herhalen dat zwemmen in zee bij rode vlag, buiten de bewaakte zones of buiten de openingstijden binnen de bewaakte zones, verboden is.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen