Home Knokke-Heist Rouwbericht: Prof. Eric Suy

Rouwbericht: Prof. Eric Suy

Stadsgenoot en ou-gemeenteraadslid van Knokke-Heist Prof. Eric Suy, is maandag, 7 September 2020, onverwacht overleden op de leeftijd van 87 jaar.

Na rechtenstudies in Gent en verdere specialisatie in het internationaal recht in Genève en Wenen, werd hij 1963 lector in onze Rechtsfaculteit. Deze aanstelling van een niet-alumnus was niet alleen uitermate ongewoon in de toenmalige verzuilde facultaire wereld maar getuigde vooral van het prestige dat de toen 30-jarige Suy reeds had opgebouwd. 

Samen met Roger Blanpain, Roger Dillemans, Louis-Paul Suetens en Walter van Gerven, vormde hij het jonge vijfspan, de zgn. ‘Van Hee Boys’[1], dat een nieuwe wind door de Faculteit liet waaien, met nadruk op openheid, internationalisatie, actief onderwijs, kritisch denken en belangstelling voor de maatschappelijke rol van het recht. Zij gaven de aanzet voor wat de Leuvense Rechtsfaculteit thans nationaal en internationaal betekent. 

“We verliezen met het overlijden van Prof. Emeritus Eric Suy een prominent lid en gewezen gemeenteraadslid, zegt N-VA fractieleider in de gemeenteraad en Vlaams Volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser in een reactie. Een groot en wijs man, overtuigd Vlaming en wereldburger. Zijn internationale visie, diplomatiek talent en cultureel engagement blijven ons bij. Bedankt Eric, voor alle steun aan de afdeling. Onze oprechte deelneming aan zijn echtgenote en familie”.Studenten herinneren zich Suy’s colleges als een uitermate boeiende mengeling van recht, politiek, anekdote, humor en af en toe een vleugje cynisme. Zijn grote gestalte, zijn statige bewegingen, zijn stemtimbre, het bedachtzaam en gevat spreken gaven hem een onmiskenbare présence.

Hij had een vlotte omgang met studenten en medewerkers. Het Huis der Rechten had voor hem geen geheimen, maar o wee voor wie ’s anderendaags afwezig bleef op zijn seminarie.  Als examinator was hij niet mals: een student die er bij mondelinge examens niets van bakte, kon hij met één snedige opmerking de grond inboren.

Als kabinetsmedewerker van Minister Van Elslande, werd Eric Suy bij het Belgisch buitenlands beleid betrokken, onderhandelde hij menig verdrag en zetelde hij meerdere jaren in de Algemene Vergadering van de VN. Gedurende dertien jaren was hij Onder-Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties en behoorde hij er tot de hoogste top: eerst als Legal Counsel (1974-1983) en nadien als Directeur–Generaal van de Geneefse zetel (1983-1987). Nadien heeft Prof. Suy zijn leerstoel internationaal recht terug opgenomen, pleitte hij voor het Internationaal Gerechtshof en voerde hij andere internationale opdrachten uit.

Prof. Suy, die beroepshalve de wereld had afgereisd van Noord-Korea tot Chili, verbleef de laatste jaren beurtelings in Knokke-Heist en Wenen, met af-en-toe een vlucht naar de VS, waar zijn dochter woont. Hij genoot er van familie-reünies en bezoek van oud-studenten en –medewerkers, wier levens- en beroepspad hij met belangstelling volgde. Hij bleef steeds een fijnproever, die een lekkere maaltijd en een goede wijn apprecieerde.

- Advertisment -

Lees ook dit

2 jaar voorwaardelijk voor Zeebruggenaar met een kort lontje

Een veertiger uit onze buurgemeente Zeebrugge bijna dag op dag twee jaar geleden net gedaan met werken, toen hij het op een parking...

Vissers kijken uit naar meer “tong” in 2021

De kans is de reëel dat onze vissers volgend jaar meer tong mogen vangen. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits...

Deuren foto-expo MOØDe van Anton Corbijn vervroegd weer open

Begin november moest de foto-expo MOØDe van topfotograaf Anton Corbijn door de strengere coronamaatregelen noodgedwongen een rustpauze nemen. Vermoed werd dat dit tot ten...

Recente reactie van onze lezers