Home Knokke-Heist Deelgemeente Heist Schepen Vlietinck: Tijdelijke parking Knokkestraat krijgt vorm en kleur

Schepen Vlietinck: Tijdelijke parking Knokkestraat krijgt vorm en kleur

De bedoeling van het project is vooral het centrum van Heist dichter bij het noordelijk gelegen kustgedeelte te brengen. De nieuwe situatie zal er voor zorgen dat het centrum veel meer aansluiting vindt bij de toeristische zone langs de dijk en beide zullen elkaar versterken. 

Kunstenaar Wietse Hindryckx (1992) – is een Brugse kunstenaar met een voorliefde voor street art. Hij studeerde aan de School of Arts (KASK), in Gent, waar hij in contact kwam met graffiti en street art. In zijn werk speelt hij graag met verschillende contrasten. Zo heeft hij een kenmerkende stijl met zwart-witte verf. Andere kenmerken van zijn stijl zijn het contrast tussen grauw realisme en cartoonstijl en een dikke lijnvoering. Hij werkt impulsief en gevoelsmatig op het moment zelf. Wietse exposeerde eind 2015 voor het eerst solo in CC Scharpoord in Knokke- Heist, met de reeks ‘Struggled’. Voor zijn versie van The Wall plant hij grote muren in Villa Bota, maar ook zijn intiemere pentekeningen zullen te bezichtigen zijn.

Het gemeentebestuur werkte samen met een studiebureau een concept uit waarbij de Elizabetlaan van 2X2 naar 2X1 rijstrook wordt omgevormd.  Deze zogenaamde downgrading en het afstemmen van de verschillende verkeersstromen op elkaar moet het groene karakter van de laan versterken. Doordat je een rijstrook minder hebt, is er veel meer vrije ruimte die kan dienen voor fiets- en voetpaden, terrassen en groenaanplanting. De nieuwe opgewaardeerde Elizabetlaan zal dus een identiteitsvolle verblijfsruimte zijn met veel aandacht voor langzaam verkeer.

Kwaliteitsvolle publieke ruimte met aantrekkelijke pleinen

Vandaag is de Elizabetlaan hoofdzakelijk een geasfalteerde verkeersruimte. Langs de straten staan hoge, weinig identiteitsvolle appartementsgebouwen die uitstraling missen om de ruimte van de Elizabetlaan karakter te geven. Ook de pleinen zijn weinig aantrekkelijk.

Hierdoor is de laan momenteel geen plaats waar je als voetganger graag vertoeft. Om uit te groeien tot een centraal gelegen bindend element tussen de verschillende stadsdelen is er nood aan een kwaliteitsvolle publieke ruimte. Door de aanleg van een nieuwe esplanade, een landschapstuin, bomenclusters en nieuwe pleinruimtes worden hoogwaardige identiteitsvolle ruimtes gecreëerd met telkens een eigen karakter.

Opvallende, identiteitsvolle constructies op deze pleinen moeten de aandacht van de bezoekers trekken. Zo wordt op het Vissershuldeplein een luifel (herinterpretatie voormalige paravangconstructie) geplaatst die het vissersmonument terug tot zijn recht laat komen. Op het Heldenplein komt een groot stedelijk dak, dat o.a. beschutting biedt bij grootschalige evenementen waardoor ze ook bij slecht weer kunnen plaatsvinden. 

Een samenspel van promenades

Er komen nieuwe promenades (brede wandelwegen) die samen met de zeedijk een aangename publieke ruimte vormen. Het vernieuwde Vissershuldeplein en Heldenplein zullen de esplanade mooi met de zeedijk verbinden. Via de nieuwe pleinen ten noorden en ten zuiden van de tunnel Parkstraat wordt de esplanade dan weer gelinkt aan de nieuwe groene parkpromenade langs de Knokkestraat. Deze brede wandelwegen zullen zowel voor de inwoners als toeristen een aangename route zijn tussen de wijken en het centrum.

3 REACTIES

 1. Wat er ook van zij, er wordt andermaal groen opgeofferd voor parkeerplaatsen. Wie dacht even te kunnen verpozen op een bankje mag oprotten. Voor de omwonenden … weg die groene oase, weg het zicht…
  De bouw van deze torens blijft vragen oproepen, net zoals de andere constructies die Heist moeten “verrijken”.
  Het verpachten van de parkeerplaatsen moet echter geld in de lade brengen en daarom moeten er voldoende parkeerplaatsen zijn. Wellicht is dit de verklaring voor deze groenkaalslag.
  De muurschildering kan dit moeilijk verbergen.
  Arm Kneistiland.

 2. MARIE MISSCHIEN KAN JE EENS OP HET BREDE STRAND GAAN WANDELEN;DE GROOTSTE GROENE LONG VAN HEIST !

 3. Ik zou me daar niet al te veel zorgen over maken. Het is maar een tijdelijke ingreep tot de parking onder het Heldenplein klaar is. Het wordt geen blijvende parking en later zou er opnieuw groen worden voorzien. Het kan natuurlijk wel enkele jaren duren maar met zo’n werken is dit normaal. Die groene long komt daar zeker terug maar een beetje geduld zal nodig zijn.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

2 jaar voorwaardelijk voor Zeebruggenaar met een kort lontje

Een veertiger uit onze buurgemeente Zeebrugge bijna dag op dag twee jaar geleden net gedaan met werken, toen hij het op een parking...

Vissers kijken uit naar meer “tong” in 2021

De kans is de reëel dat onze vissers volgend jaar meer tong mogen vangen. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits...

Deuren foto-expo MOØDe van Anton Corbijn vervroegd weer open

Begin november moest de foto-expo MOØDe van topfotograaf Anton Corbijn door de strengere coronamaatregelen noodgedwongen een rustpauze nemen. Vermoed werd dat dit tot ten...

Recente reactie van onze lezers