Home Zwinregio Zeebrugge Schip gaat op afstand varen tussen Zeebrugge en Antwerpen

Schip gaat op afstand varen tussen Zeebrugge en Antwerpen

De Belgische poedertanker Gamma vaart vanaf nu nagenoeg autonoom van Zeebrugge naar Antwerpen. Het schip wordt voortaan vanuit een walcentrale van technologiebedrijf Seafar in Antwerpen bestuurd. Er is nog wel een schipper aan boord die uitkijk houdt, maar hij hoeft alleen in onvoorziene situaties in te grijpen.

“Het is het grootste semi-autonome schip dat bovendien op het moeilijkste traject in ons land vaart”. Dat zegt Louis-Robert Cool, de CEO van Seafar, dat de technologie ontwikkelde bij Focus TV deze avond. De eerste vaart van het 110 meter lange containerschip Deseo vond gisteren plaats. Voortaan zal het elke dag op het traject varen. Het wordt daarbij niet bestuurd door de bemanning, maar wel vanuit een controlecentrum van Seafar aan de wal. Dat gebeurt onder meer via 4G en 5G. Op dit moment vaart de Deseo nog met een voltallige bemanning.

De vergunning die het schip voor het langdurige proefproject kreeg in samenspraak met het Vlaams departement Mobiliteit, de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit en De Vlaamse Waterweg, legt dat op uit veiligheidsoverwegingen. “De Westerschelde is één van de drukst bevaren rivieren ter wereld, de veiligheid primeert”, klinkt het. Op termijn is het volgens Cool de bedoeling om de bemanning eerst af te bouwen naar vier en uiteindelijk naar drie, het minimum. In België varen momenteel al zowat zeven semi-autonome schepen volgens Cool. “Maar Deseo is met 110 meter het allergrootste schip op het meest complexe traject: de Schelde en de Belgische kust.”

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers