19.5 C
Knokke-Heist

Scholenfusie Knokke-Heist verdeelt politiek en gemeenschap: N-VA oppositie roept op tot stopzetting

In Knokke-Heist is de geplande fusie van beide schoolnetten een bron van onrust en verdeeldheid onder politici, ouders en personeelsleden. Het gemeentelijk onderwijs dreigt in samenspraak met het College van Burgemeester en schepen overgenomen te worden door het gemeenschapsonderwijs, maar het verzet neemt toe. Van afkoeling is dus helemaal geen sprake in tegendeel.

De fusie van beide schoolnetten in Knokke-Heist blijft zorgen voor onrust en verdeeldheid onder betrokkenen. Ouders, personeelsleden en politici van verschillende partijen, zoals GBL, CD&V en Open VLD, uiten hun bezorgdheid over het scholendossier. De openlijke onenigheid binnen het huidige bestuur is een opmerkelijke situatie voor de gemeente.

Gemeenteraadslid Isabelle Goeminne (N-VA) is van mening dat het tijd is om de fusie stop te zetten: “Burgemeester, de opstart van onderhandelingen was altijd verkennend bedoeld. De steun voor de fusie is publiek en politiek ver te zoeken: trek de stekker eruit”, laat ze weten in een persbericht. De N-VA hekelt de amateuristische aanpak van het scholendossier, met jarenlange achterkamertjespolitiek, de invloed van projectontwikkelaars en het gebrek aan inspraak van betrokkenen als voornaamste oorzaken.

Volgens Goeminne mag de overname van het gemeentelijk onderwijs door het gemeenschapsonderwijs niet enkel gebaseerd zijn op kostprijs of infrastructurele problemen. Het gemeentelijk onderwijs in Knokke-Heist is immers performant en gericht op de lokale bevolking. Bovendien vervullen de schoolgebouwen een belangrijke rol in de gemeenschap, als gedeelde ruimtes voor jeugdbewegingen, verenigingen en buurtwerkingen.

In het afgelopen jaar heeft er geen fundamenteel debat plaatsgevonden over de fusie, wat heeft geleid tot onbegrip, onzekerheid en teleurstelling. De houding van het gemeentebestuur heeft deze gevoelens omgezet in woede. Goeminne haalt verschillende voorbeelden aan van hoe het niet moet, zoals het schenden van het participatiedecreet en het negeren van adviezen van schoolteams en vakbonden.

Bevraging door betrokken ouderverenigingen

Ondertussen wordt er vanuit de ouderverenigingen een POLL verspreid, die inmiddels op sociale media circuleert. Volgens de ouderraden is deze POLL in slechts vier dagen tijd door maar liefst 1.594 mensen ingevuld. De resultaten zijn opmerkelijk: slechts 94 (6%) mensen stemden vóór de overname, terwijl 1.454 (91%) tégen de overname van het gemeentelijk onderwijs door het GO! stemden. 3% wil een infoavond.

In een persbericht van Schoolraad GBS Knokke-Heist, Ouderraad Het Anker en de Ouderraad De Pluim stellen de ouderraden: “Met deze resultaten kunnen wij aantonen dat er binnen onze mooie gemeente geen maatschappelijk draagvlak is.” De duidelijke onvrede onder de bevolking zou een belangrijke reden moeten zijn voor de politiek om de plannen stop te zetten, of op zijn minst te heroverwegen, klinkt het bij de ouderverenigingen.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen