13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Sculpturen van Clara Spilliaert en Dennis Ceylan op De Wandelaar in Duinbergen

Deze zomer biedt het gemeentebestuur het publiek tot en met 11 november 2021 de kans op het pleintje gelegen te Duinbergen, tussen de Majoor Quaillestraat, Bergdreef en De Wandelaar, kennis te maken met sculpturen van de jonge, startende professionele kunstenaars Clara Spillaert en Dennis Ceylan. Beiden waarderen klei als de bij uitstek modelleerbare materie, de ene vanwege het fijne, vormbare van de aarde, de andere vanwege het uitdagend inerte ervan.  Ceylans eerder massief aanvoelende beelden harmoniëren op De Wandelaar qua kleur uitstekend met het ranke beeld van Spilliaert en met de natuurlijke begroeiing van het pleintje. 

Clara Spilliaert 

De in Japan als dochter van Belgisch-Japanse ouders opgegroeide Clara Spilliaert (°1993, Tokyo) leeft sinds 2011 in België. Met haar keramische sculptuur Spruit – Stamboom (2021) geeft ze plastisch vorm aan enkele thema’s die haar momenteel beroeren, met name identiteit, familie, stamboom, bloedlijn en intermenselijke verbondenheid. Zo getuigt voor haar de uitdrukking ‘de jongste spruit’ van de bestendige relatie tussen mens en natuur; een relatie die zich dus ook in ons dagelijks taalgebruik doorzet.  

Dennis Ceylan 

Voor Dennis Ceylan (°1998, Koekelare), de jonge man van Turks-Belgische afkomst van wie hier de twee recente, keramische sculpturen Hand (Monument) en het geglazuurde Laventa I te zien zijn, voelt klei als vorm te geven element in zijn handen heel ‘juist’ aan. Bovendien vindt hij de zwaarte van dat materiaal goed passen bij zijn eigen fysieke constitutie. Zijn beelden kunnen in die zin worden beschouwd als ‘onbewuste zelfportretten’. Kennismaking met de veelal fragmentarisch overgeleverde figuratieve beelden uit de Griekse en Romeinse Oudheid maakte hem duidelijk dat ook uit gefragmenteerde lichamen plastische schoonheid te puren valt. Inspiratie voor Laventa I en enkele gelijkaardige werken deed Ceylan op bij de kolossale stenen hoofden uit de precolumbiaanse cultuur van de Olmeken, zoals die in La Venta, Mexico zijn gevonden.  

Beauty and the Beast in S.E.A.S. 

In juni 2021 zijn Dennis Ceylan en Clara Spilliaert respectievelijk afgestudeerd als Master in de Beeldhouwkunst en als Bachelor Keramiek & Glas aan LUCA – School of Arts Campus Gent / Sint-Lucas. Vanaf het academiejaar 2021-2022 versmelten deze twee richtingen tot het unieke departement ‘Sculptuur, Glas & Keramiek’. 

Beide jonge kunstenaars stellen aansluitend (van 30 juli tot en met 26 september 2021) onder de titel Beauty and the Beast tentoon in de dagelijks gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte S.E.A.S. – Scharpoord Experimental Art Space van Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad, 1, Knokke-Heist, 050.630 430 (tot en met 26.9).   

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!