11.8 C
Knokke-Heist

Sensibiliseringscampagne ‘Generatie Rookvrij’ gestart

In Knokke-Heist werd het startschot gegeven voor de sensibiliseringscampagne ‘Generatie Rookvrij’. Onder het motto ‘blaas bellen, geen rook’ bliezen lokale schoolkinderen naar hartenlust zeepbellen de lucht in. Dit als symbolische vraag om niet langer in hun zicht te roken of te dampen. Want zien roken, doet roken. En kinderen kopiëren gedrag. Ook rookgedrag. Maar door ervoor te zorgen dat rookvrij de norm wordt, worden de kinderen beschermd tegen de verleiding om later zelf te beginnen roken. 

Generatie Rookvrij

In afgesloten ruimten is roken wettelijk niet toegelaten, maar buiten mag wel nog steeds gerookt worden. Ook op plaatsen waar veel kinderen en jongeren een groot deel van hun tijd doorbrengen. Speeltuintjes, jeugdverenigingen, sportterreinen… . Om onze kinderen de kans te geven rookvrij op te groeien zouden ze allemaal rookvrij moeten zijn.

De gemeente Knokke-Heist is dit idee genegen en ondertekende dan ook het charter ‘Generatie Rookvrij’. De doelstelling is om te streven naar een maatschappij waarin elk kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Tegelijkertijd worden rokers gestimuleerd om te stoppen met roken en krijgen ze effectieve hulp bij hun stoppogingen. 

Een eerste stap zijn de sensibiliseringsborden die nu aan de schoolpoorten in Knokke-Heist hangen. Daarop wordt vriendelijk gevraagd om uit het zicht van de kinderen te roken of te dampen. Een tweede stap zijn rookvrije omgevingen waaronder sportterreinen en speeltuintjes. Want rookvrij heeft ook voordelen voor het milieu en maakt van sigarettenpeuken verleden tijd. Maar het is nu eerst aan de rokers om hun verantwoordelijkheid op te nemen en mee te werken aan een rookvrije toekomst.

Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving.

De Alliantie is een samenwerkingsverband tussen Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, Vlaams Instituut Gezond Leven, Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, Belgische Cardiologische Liga, Gezinsbond, Fonds des Affections Respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en Observatoire de la Santé du Hainaut

3 REACTIES

 1. Rookvrij is mooi
  Maar iedereen weet dat DRUGS nog veel erger zijn .
  Zie maar naar de ongevallen, moorden enz . die het gevolg zijn van drugsgebruik
  Ook in onze gemeente !
  Wanneer wordt een dergelijke campagne opgestart door onze schepen van jeugd en welzijn ?

 2. Misschien ook eens meer controle doen in het station in Heist ’s avonds wanneer er weinig volk is. Sommige individuen doen er wel heel geheimzinnig.

 3. Het wordt ook hoog tijd om een algemeen rookverbod in te voeren op terrassen en veranda’s met open dak van horecazaken. Zit maar eens gezellig te eten met een tafel in de buurt met rokers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen