HomeKnokke-HeistDeelgemeente KnokkeSlechts 782 amfibieën veilig over de Bos- en Eikenlaan kunnen helpen

Slechts 782 amfibieën veilig over de Bos- en Eikenlaan kunnen helpen

De vrijwilligers van Natuurpunt hebben dit jaar in het Blinckaertduinbos slechts 782 amfibieën veilig over de Bos- en Eikenlaan kunnen helpen om zich naar hun paringspoel te begeven. Enkele jaren terug werden er op dezelfde locatie nog 3- tot 4000 padden, kikkers en salamanders in de emmers opgevangen. Natuurpunt trof ook 22 dode verkeersslachtoffers aan. De schrikbarend lage cijfers in Knokke-Heist zijn blijkbaar een trend in het hele Vlaamse land waar een daling van 50 tot 75 % wordt vastgesteld. De oorzaak is vermoedelijk de droogte van de voorbije jaren waarbij de voortplantingspoelen vlugger uitdrogen, minder aanbod van insecten, te warme winters waardoor er geen winterslaap is en de dieren in minder goede conditie hun paringstrek moeten aanvatten.  

Verspreiding van amfibieën over diverse poelen 

“Specifiek voor Knokke-Heist denken we ook dat het massaal aanleggen van nieuwe poelen in het (buiten)duingebied hierin een zekere rol kan spelen” zegt Stefaan Brinckman van de plaatselijke afdeling van Natuurpunt. “Mogelijks is er een verschuiving aan de gang van de populatie, van quasi de enig beschikbare voortplantingspoel op de eigendom van Graaf Maurice Lippens naar een groot aantal nieuwe locaties in het overgangsgebied tussen duin en bos.  

Teloorgang van insecten door verdroging, vermesting en pesticiden 

Maar ook in onze gemeente is er ontegensprekelijk de sterke teloorgang van de insectenpopulatie als gevolg van verdroging, vermesting en teveel insecticiden en pesticiden…. Blijkbaar zijn we op grotere schaal aan een ‘tipping-point’ gekomen waar onze amfibieën een zoveelste ecologisch alarm geven.  Zij zijn afhankelijk van de lagere diersoorten zoals insecten, pissebedden, slakken, wormen… Zolang het daar begint te sputteren zijn we nog lang niet uit de miserie. Laat me het zo stellen, echt vrolijk word ik hier niet van. Zulke cijfers zorgen eerder voor een zwaar depressief gevoel. Zoals ik het nu ervaar zijn wij van onze generatie de laatsten die hebben kunnen genieten van het zorgeloos vangen van kikkervisjes, romantisch luisteren naar grote groepen kwakende groene kikkers, salamanders thuis in het aquarium kortom alles waar jonge (kwa)jongens en -meisjes mee opgegroeid zijn aan de rand van de polder. Trouwens, wanneer was het de laatste keer dat je met de auto aan een tankstation hebt moeten stoppen om de dode insecten van de voorruit te wassen? Of nog scherper, als fietser, de laatste vlieg in de keel? Ook die zijn zo goed als verdwenen…“ besluit een ietwat zwaarmoedige Stefaan Brinckman.  

Licht in de amfibietunnel 

Toch zijn er ook lichtpuntjes voor onze amfibieën. Zo is het sinds 1 januari 2021 in Knokke-Heist verboden om in je tuin pesticiden te gebruiken. Dankzij het project a Place to Bee van Beeodiversity zijn er ondertussen al 27 bijentuinen aangelegd waardoor er over een oppervlakte van 20.000 vierkante meter een grotere biodiversiteit is ontstaan. Het gemeentebestuur heeft ten slotte een studiebureau aangesteld voor de aanleg fietspaden langsheen de Boslaan, Eikenlaan en Blinckaertlaan. In de opdracht zit ook de aanleg van amfibietunnels vervat. 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers