ZorgSaam test momenteel twee verschillende soorten ‘slimme luiers’ in twee verpleeghuizen in Aardenburg en Sluis. De eerste resultaten van de ‘digitalisering van de incontinentiezorg’ zijn positief en worden toegejuicht door verzorgende Herlinde de Boer. Zij gebruikt de nieuwe slimme luiers sinds twee maanden op haar afdeling met dementerende bewoners en merkt dat het hun leven aanzienlijk verbetert.
De slimme luiers werken met kleine sensoren die meten hoeveel iemand plast en wanneer. Deze gegevens worden doorgestuurd naar een computer via een klein kastje. Gedurende drie dagen wordt het plaspatroon van de bewoner gemeten om inzicht te krijgen in hun plaspatroon en hier maatwerk op te kunnen leveren.
Volgens De Boer heeft iedereen een plaspatroon en inzicht hierin geeft de mogelijkheid om efficiënter om te gaan met de continentiezorg. Dit kan onnodig controleren overdag verminderen en zorgen voor minder belasting bij de bewoners. Ze weet nu precies wanneer haar bewoners verschoond moeten worden.
De nieuwe technologie laat De Boer versteld staan en ze laat de grafieken zien. Ze toont aan dat bewoners veel minder vaak hoeven te worden verschoond en dat het gebruik van kleiner incontinentiemateriaal mogelijk is. Dit kan veel tijd en materiaal besparen voor verpleeghuizen.
Manager innovaties in de ouderenzorg Mieke Fierloos benadrukt dat de technologie niet wordt gebruikt als bezuiniging, maar juist om het comfort van de bewoner te verhogen en de werkdruk bij medewerkers te verminderen. De nieuwe proefperiode is net gestart en medio dit jaar wordt er besloten of en welk type daadwerkelijk op alle verpleeglocaties zal worden ingevoerd.
De slimme luiers lijken een efficiëntere oplossing te bieden voor continentiezorg in verpleeghuizen. Zal deze technologie in de toekomst standaard worden ingevoerd?